Turiștii pleacă, deșeurile rămân. Plajele din Constanța, pline de gunoaie

193
Turiștii pleacă, deșeurile rămân. Plajele din Constanța, pline de gunoaie - turistiitrecgunoaieleraman-1575320055.jpg

Articole de la același autor

Peste 40 de constănțeni au participat, recent, la evenimentul "Turiștii pleacă, deșeurile rămân", eveniment realizat în cadrul proiectului Marliter. Cu această ocazie, au putut afla cum stă Constanța la capitolul deșeuri pe plajă și ce poate face fiecare dintre ei pentru a rezolva această problemă.


Participanții au fost selectați din rândul persoanelor care au fost implicate direct în acțiunile de monitorizare a plajelor. Pe parcursul evenimentului, participanții au putut afla informații despre situația deșeurilor marine la nivelul plajelor de pe litoralul românesc, informații obținute în urma monitorizărilor organizației.


"Monitorizarea porțiunilor de plajă este o activitate științifică, pe care nu trebuie să o confundăm cu acțiunile de igienizare. Monitorizările presupun ridicarea deșeurilor întâlnite pe plajă și inventarierea acestora, pentru a genera studii de specialitate și rapoarte, care să fie înaintate autorităților competente. În general, monitorizările presupun foarte mult efort și timp investit pentru a ajunge la rezultatul final. Prin acest eveniment, am vrut să demonstrăm că cetățenii pot contribui și ei la partea de cercetare, fără a altera rezultatele", explică Angelica Paiu, coordonatorul proiectului.
Din păcate, valorile deșeurilor înregistrate în sesiunea de monitorizare din luna septembrie au valori duble, triple și chiar de 4 ori mai mari decât cele din aprilie. La capitolul plastic, dacă în aprilie înregistram 7.009 elemente, în septembrie valorile au ajuns la 26.459 elemente. Diferențe mult mai mici au fost la capitolul lemn prelucrat, de la 553 la 846. De asemenea, în septembrie au fost inventariate mai puține elemente de metal decât în aprilie, de la 2011 la 1653.


Evident, mucurile de țigară au predominat, iar Constanța a fost cel mai murdar sector. "Mare Nostrum va continua să furnizeze date esențiale despre deșeurile marine înregistrate pe litoralul românesc. Deșeurile marine reprezintă una din principalele activități ale planului nostru strategic.Suntem bucuroși că rezultatele sesiunilor noastre de monitorizare a plajelor au primit atenția mass-mediei locale și naționale, care ne susțin constant în întărirea mesajelor noastre către public și autorități", a mai adăugat reprezentantul Mare Nostrum.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0612 secunde