Turismul, în criză! "Încă șase luni pierdute... Când ne trezim?"

2912
6
Turismul, în criză!
Românii sunt din ce în ce mai interesați de destinațiile turistice din țară, străinii au început să vină și ei din ce în ce mai mulți, dar, cu toate acestea, turismul românesc este în criză. Cel puțin asta susțin reprezentanții hotelierilor.


Membrii FIHR - Asociația Hotelierilor din România își exprimă la unison îngrijorarea față de modul în care statul, prin autoritățile sale, a înțeles să susțină turismul ca un domeniu prioritar al economiei. 


"Deși la nivel declarativ, turismul a apărut în permanență în lista de priorități a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister, lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranță serioasă pentru industrie, realitatea ne-a demonstrat că nu am reușit să progresăm cu nimic în ultimele șase luni. Punctul culminant atins în aceste zile legat de voucherele de vacanță, care se transformă din 2018 în indemnizații în bani, ne-a făcut și pe noi, hotelierii, să ne punem serioase semne de întrebare. Încă șase luni pierdute. Când ne trezim?", se întreabă președintele FIHR, Călin Ilie. 


Acesta a întocmit și o listă cu cinci dintre cele mai notabile eșecuri acumulate în cele șase luni. În top se află Legea impozitului specific și normele de aplicare a acesteia, adoptate în primăvară, despre care hotelierii spun că "le-a adus atâtea complicații și neclarități încât o dorim abrogată imediat". Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei, sub 10 la sută, că este atât de complicată, încât practic devine inaplicabilă și că pentru hotelieri nu aduce nimic bun. 


De asemenea, aceștia sunt nemulțumiți și de faptul că Legea Turismului întârzie să apară. 


Lipsește forța de muncă 


Cel de-al treilea eșec, din punctul de vedere al hotelierilor, este promovarea. 


"Deși bugetul de promovare s-a du-blat față de anul trecut, rezultatele nu sunt vizibile, ba mai mult, închiderea birourilor de turism din străinătate și schimbarea brandului de țară făcând un mare deserviciu imaginii sectorului și anulând practic eforturile făcute de mediul privat de a ne promova", spune Călin Ilie. 


Acesta face referire, tot la capitolul eșecuri, și la forța de muncă. 


"Deși industria turismului suferă la modul serios de lipsa forței de muncă în domeniu, nu am văzut nicio acțiune concretă a actualului ministru al Turis-mului pentru a ne susține în găsirea unei soluții. Nu am auzit nimic de o încercare de reducere a taxelor plătite pentru salariile din turism, nu am auzit de vreo discuție cu Ministerul Educației pentru accelerarea implementării sistemului școlilor profesionale în sistem dual, nici măcar despre simplificarea procedurilor de import de personal. Singurele intenții precizate au făcut referire la Centrul de pregătire de la Bușteni, totul însă numai la nivel declarativ", explică președintele FIHR. 


"Oare ne aude cineva?" 


Ultimele în lista eșecurilor figurează voucherele de vacanță, despre care hotelierii susțin că, dacă nu vor mai fi acordate conform promisiunilor, vor produce blocaj cu efecte negative pentru turism. 


"Am încercat să găsim și lucruri bune sau măcar în care am progresat cât de cât față de perioadele anterioare, pe care să le menționăm acum, dar ne-a fost destul de greu. Trebuie să recunoaștem însă că perspectivele turismului românesc sunt, în continuare, la un nivel ridicat. Ar fi necesar însă să ne trezim, să luăm măsurile potrivite, să investim în imagine, în școli, în centre de evenimente sau infrastructură de turism, dar mai ales să ne bazăm pe oameni care știu cu ce se mănâncă acest domeniu și care vor să facă din turism pariul câștigător al României, pentru perioada imediat următoare. Oare ne aude cineva?", se întreabă reprezentantul hotelierilor. 


Comentează știrea

Liviu
10 iunie 2017
turism

Marele evazionist si tepar Alin Burcea cat il ca lua DICOT-ul unde ii este locul ? Oficiul concurentei cand va investiga actiunile de intelegere asupra tarifelor

O
10 iunie 2017
Pla

Toti securistii au obtinut hoteluri gratis dupa revolutie si acum se plang de conditii.... care conditii ar trebui sa fie oferite de ei clientilor. Cat despre lipsa fortei de munca sa plateasca oamenii bine si sigur vor veni sa munceasca. Ei vor sa dea salarii de 1000 de lei si sa obtina milioane profit. Se plang nenorocitii de legislatie, probabil vor sa aiba cat mai multe scutiri de taxe. Asta e turismul romanesc, facut in majoritatea lui de oportunisti securisti care vor zero investitii dar sa faca evaziune si sa castige intr-un sezon milioane.

Tartarin din Tarascon
10 iunie 2017
Franzela ,Parvenitul si Fufele din turism

Mult discutatul vouchere de vacanta este fosta prima de concediu.Mai bine ca se da cash, ptr ca omul sa-si aleaga singur destinatia de vacanta pe care o doreste.Este dreptul lui sa faca ce vrea cu banii obtinuti prin munca,nu prin coruptie precum altii. Tov.Alin Burcea &clica de incompetenti,inca mai cred ca pot sa-si scoata parleala pe spatele romanilor.Ce au facut ptr Romania marii oameni din turism ?Va rog sa cititi rapoartele Curtii de conturi despre acest cuib de viespii ANT. Ce-mi ofera turismul romanesc la ora actuala?Cumva oferte all inclusive la preturi avantajoase la fel ca-n Turcia sau Grecia?Calitatea serviciilor ca-n Franta sau Spania?NU! Dupa mintea lor de incompetenti romanii ar trebui sa-si petreaca vacantele in kitsch-urile de hoteluri rasarite ca ciupercile dupa ploaie pe Valea Prahovei sau in Mamaia.Ce sa mai vb despre focarul de infectie denumit Satul de Vacanta , devenit un fel de Ferentari al turismului constantean.Chiar zilele acestea am citit prin ziare un articol despre Bran -Moeciu, unde numarul turistilor a inceput sa scada din cauza kitsch-ului si manelizarii zonei. Tov,Burcea &Co., degeaba v-ati plimbat dosurile prin strainatate si ati vizitat lumea, tot toparlani cu negreala sub unghii ati ramas,ptr ca n-ati invatat nimic. PS.Cel mai proeminent exponent al acestei clici de idioti corupti din turismul romanesc este Titus "Franzela" Dobre.Genul de cretin profund ,in mintea caruia Balada Miorita se termina cu happy-end: ciobanasii agresori scapa cu legea gratierii si amnistiei data de PSD-ALDE, iar "monumentul viu"(Petre Daea dixit),Miorita ajunge simbol national mancand frunza de milioane a basistei Lenuta de la Plescoi. Cu un ministru gen Dobre, cu un parvenit comunistoid gen Alin Burcea,cu fufele incompetentele care au populat acel scaun de sef al ANT, turismul national o sa aibe onoarea sa ajunga pe acelasi calapod cu turismul din Afganistan sau Somalia.

Arabu
10 iunie 2017
Exploatare capitalisto-comunista

Patronatele din turism, ciocul mic , voi și lăcomia voastră a distrus turismul, plajele, spațiile verzi din Mamaia și nu în ultimul rand, v-ați bătut joc de forța de muncă , neplatindu-I, mintindu-I cu bonurile de masa, pe care mulți dintre voi nu le-ați mai dat. Acum culegeți ce ați semănat și după cum l-ați pupat în cur pe Mazare după anumite concesii.

Vasea
10 iunie 2017
Comentariile anterioare

La unison cu ceilalti comentatori.Statul sa asigure infrastructura iar cei in turism sa ofere conditii ,a trecut vremea manelistilor si cocalarilor.Prost sa fi sa dai o gramada de bani sa vii la mare si sa ti pui prosopul langa gramezi de gunoi si langa chioscuri care vand shaworma si gogosi!

Bebe
11 iunie 2017
profit profit profit profit

Anul trecut a mers bine anul asta trebuie sa mearga prost

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.984 secunde