Fără salvamari, fără amenajări, fără curățenie

Turism pe cont propriu! Pericolele plajelor sălbatice

2739
Turism pe cont propriu! Pericolele plajelor sălbatice - plaja-1528989053.jpg

Articole de la același autor

S-a creat în ultimii ani o adevărată modă de a fugi de aglomerația din stațiuni, pe plaje sălbatice, unele dintre ele rezervații naturale. Din ce în ce mai mulți turiști și din ce în ce mai mulți constănțeni aleg zone pustii pentru a se bronza, relaxa sau îmbăia în valurile mării. Dar sunt oare conștienți de pericolele la care se expun? 


Aceste plaje nu sunt prevăzute cu salvamari, așa că în unele porțiuni este foarte riscant să înoți, mai ales că, neexistând diguri nici de suprafață, nici de adânc, curenții sunt foarte puternici și există pericol ridicat de înec. 


Cu toate acestea, sunt mulți cei care se aventurează în larg și riscă atât viața lor, cât și a celor care le sar în ajutor. Așa s-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, pe plaja din Corbu, când un militar și-a pierdut viața în mare după ce a sărit să salveze doi copii ieșiți la scăldat în mare. Pe unul dintre ei a reușit să-l ajute, după care militarul a pierit în valuri, alături de băiatul de 14 ani. 


Într-adevăr, multe plaje de-a lungul litoralului nu sunt prevăzute cu salvamari. În Vadu, Corbu, zona Agigea, Tuzla, 2 Mai sunt porțiuni de kilometri întregi care nu au astfel de puncte de salvare. Așa că turiștii sau cei veniți la plajă sunt pe cont propriu și trebuie să respecte indicațiile înscrise pe panourile din zonele accesibile. Căci sunt și porțiuni mai greu accesibile, foarte căutate pentru că sunt izolate, unde nu sunt nici măcar panouri. 


E simplu: Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Mălin Mușetescu, a declarat cu numeroase ocazii că turiștii sunt informați încă de la început că nu se află pe o plajă turistică și că trebuie să respecte anumite reguli, de la păstrarea curățeniei, până la campare și chiar îmbăiere. 


Fără cadru legislativ 


Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral subliniază că problema salvamarilor de pe plaje este în responsabilitatea autorităților locale, care trebuie să prevadă buget pentru asigurarea acestui serviciu public pe timpul sezonului estival. Însă primarul comunei Corbu, Marian Gălbinașu, susține că nu are bază legală pentru a amenaja plaja din localitate. 


"Regretăm dispariția prin înec, pe plaja Corbu, a celor două persoane, băiatul de 14 ani, locuitor al comunei Corbu, și caporalul din cadrul Forțelor Armate. Față de acest incident tragic doresc să aduc la cunoștința opiniei publice faptul că cerem în mod repetat, de aproximativ șapte - opt ani, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, inițierea unui proiect legislativ de a prelua în administrare plaja aferentă comunei Corbu. Această plajă este domeniu public al statului, administrat de ARBDD, plajă pentru care se percepe o taxă de acces. Pentru a ne putea implica în ceea ce privește administrarea plajei, respectiv amplasarea toaletelor ecologice, amplasarea europubelelor de salubritate și a finanțării serviciului de salvamar, trebuie să avem un cadru legal. Plaja Corbu nu este declarată oficial, de către Ministerul Mediului, plajă turistică și nici nu este în intravilanul localității Corbu, în situația aceasta fiindu-ne imposibil să finanțăm serviciul de salvamar", explică primarul din Corbu. 


Apel de la primarul din Corbu 


Potrivit acestuia, în urmă cu cinci - șase ani, Consiliul Județean a finanțat timp de trei ani serviciul de salvamar, însă, ulterior, nefiind bază legală, a sistat finanțarea. 


"Toate aceste lucruri și baza legală a lor au fost transmise în decursul anilor și sunt cunoscute următoarelor instituții: Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Nu este singurul incident de acest fel petrecut pe plaja Corbu, lucru pentru care fac un apel public către toate instituțiile statului să se implice în rezolvarea acestei situații, întrucât legislativ, la acest moment, comuna Corbu nu poate rezolva această situație", mai spune Marian Gălbinașu. 


Am solicitat un punct de vedere conducerii Consiliului Județean Constanța, însă, până la închiderea ediției, nu am primit un răspuns oficial. 


Un compromis prea mare… 


De cealaltă parte, soluția amenajării de puncte pentru salvamari pe aceste plaje ar contrazice ideea de plaje sălbatice. Și, dacă ar deveni plaje turistice, cel mai probabil, în curând, acestea și-ar pierde din frumusețe, liniște și unicitate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3349 secunde