Tunel în Peninsulă și gondole în Portul Tomis. Ce propune noul PUZ al zonei istorice a Constanței

4187
8

Articole de la același autor

Zona veche a Constanței a fost neglijată mulți ani la rând. Clădirile au fost lăsate să se dărâme, străzile au fost neglijate, monumentele istorice ignorate. De ceva timp încoace, autoritățile locale par să-și fi întors privirea și către această zonă istorică, unică în țara noastră. Au fost reabilitate promenada și străduțele, s-a refăcut Piața Ovidiu, iar pentru viitor, sunt în lucru și alte proiecte menite să recreeze atmosfera de odinioară din peninsula Constanței.

Se lucrează deja la Planul Urbanistic Zonal al perimetrului, însă planurile avansează lent, din cauza complexității proiectului. Comisia tehnică și urbanism și amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanța a anunțat că va analiza propunerea arhitecților de la SC Expaco SRL, elaborantul PUZ-ului, pe parcursul mai multor ședințe. 


Dacă în prima întâlnire au fost luate în discuție propunerile de reglementare a terenurilor situate pe versanți, la ședința de la începutul lunii februarie, a fost abordată propunerea de realizare a unui tunel care să facă legătura dintre cele două platforme portuare și realizarea de zone de transport pe verticală, între Portul Tomis și zona străzii Mircea cel Bătrân.

"Comisia tehnică a cerut menținerea propunerii de realizare a tunelului care face legătura între cele două platforme portuare, detalierea realizării lunii se va face pe baza unor studii multidisciplinare de impact a intervenției. De asemenea, se vor asigura mai multe puncte care vor fi reglementate ca zone de transport pe verticală, între nivelul cornișei și nivelul Portului Tomis", precizează arhitectul șef al Constanței, Mihai Radu Vânturache.

Atenție sporită la monumentele istorice! 


Acesta solicită în mod expres ca noul PUZ să conțină prevederi referitoare la reglementarea platoului peninsular, prin care să se păstreze identitatea și autenticitatea acestuia. 


În ce privește vestigiile istorice din zonă, Comisia tehnică cere ca, în vederea avizării la Ministerul Culturii, în colectivul care va actualiza studiile să fie cooptat un specialist cu atestare de la Ministerul Culturii, pentru zonele protejate. În plus, pe planuri, parcelele aferente monumentelor istorice trebuie să fie reprezentate grafic diferit de restul loturilor, iar indicatorii urbanistici propuși să fie în concor-danță cu cei existenți în teren. 


De aseme-nea, elabo-ranții PUZ-ului trebuie ca, până la întocmirea, avizarea și aprobarea unor studii de fundamentare geotehnice și hidrogeologice, să reglementeze inclusiv zonele de taluz, astfel încât găsirea unor soluții de consolidare a malurilor să se facă într-un proiect unitar. 


Cât despre tunel, aceasta este o propunere mai veche a arhitectei Mirela Băncescu, cea care semnează proiectului PUZ-ului. Acesta ar trebui să reducă traficul suprateran în Peninsulă, mai ales din și către port. În propunerea inițială, datată din anul 2010, pasajul ar trebui să aibă două capete, pe strada Termele Romane și noua șosea a falezei, aflată la nivelul taluzului inferior.

Tehnicienii consideră că tunelul va "scurtcircuita" relația dintre zona portului - implicit a viitoarei șosele de coastă a falezei - cu strada Termele Romane. 


Comentează știrea

SEVER
24 februarie 2017
la sf. asteapta.....

in acea zona este suficient sa se sape 1m ca sa se dea peste vestigii greco-romane. deci tunel la pastele cailor.dar edilii care stiu f bine acest lucru vor sa demonstreze ca ei lucreaza, ca nu iau salariul degeaba. o sa se faca tot felul de studii care vor costa o caruta de bani, iar apoi o sa ne explice acesti "mari proiectanti" ca nu se poate realiza.sunt atatea de facut la suprafata in cta si ei ne aiuresc cu tunele imposibile. pe bd. lapusneanu sunt treceri de pietoni cam la 1km distanta. poate trageti acolo niste pasaje subterane si mai puneti cateva stopuri sa aiba pietonii pe unde trece fara sa li se puna viata in pericol.....

Constantean
24 februarie 2017
Basme

Nu ați fost in stare să plantați un copac pe str. Stefan cel Mare de când v-ați lăudat cu reabilitarea zonei sau telescaun la Plaja Modern.

Constantin
24 februarie 2017
... povesti

Fagadau, chiar atat de naivi ne crezi?!?... Orasul asta este sufocat de mizerie si haos!!!... si tu ne vinzi gogosi?!? Domnilor, noi avem presa in Constanta??? Cum isi permit incompetentii astia, sa ne minta in halul asta???...

alex
24 februarie 2017
.

Ne-am c-am saturat de aberatile astea.....jungla urbana pe stefan cel mare(nu exista),tunel in piata ovidiu?(o gluma proasta) pasarela suspendata la podul de la butelii(nu cred ca v-a exista) si alte prostii pe care nu le m-ai crede nimni....vezi domn primar starea trotuarelor din oras care nu au m-ai fost asfaltate de pe vremea lui nea Nicu,vezi cum trotuarele sunt ocupate cu masini iar oamenii merg pe sosea printre masini,mergi in piata Ovidiu spre faleza si vezi cate dale sunt sarite,scoase s-au sparte si lista contnua si numai aruncati praf in ochii oamenilor...

Papu
24 februarie 2017
Tunel

Tunelul are luminiță ? Waou ! Ei nu au fost în stare de când s-au asfaltat străzile în Constanța, să remedieze problema capacelor de canalizare de pe mijlocul străzilor să le aducă la nivelul asfaltului. Unele sunt adânci chiar de 10 cm. De trotuare nici nu mai vorbesc. Cu tupeu și nesimțire, înainte cu 15 zile de alegeri, primăria a trimis pe strada mea 4 muncitori și au ridicat 2 capace de canalizare din 6 la nivelul asfaltului ,iar acum cimentul s-a mâncat și a apărut groapă. Lucrare de mântuială. Cum au trecut alegerile, au dispărut și muncitorii.

on om normal
24 februarie 2017
stupiditati

tovarasi de la primarie, inainte sa propuneti planuri aberante si imposibile, poate infiintati o linie de autobuz pentru mamaia.sau nu stiti ca nu exista? existau cândva troleibuze si autobuze care circulau in sezon 24h din 24h. noaptea din ora in ora. iarna era un troleibuz, 40, pana la pescarie si apoi altul pana in capul mamaiei. sunteti acolo o gasca de incompetenti care se bat in idei tampite ,incapabili sa realizeze lucruri simple,practice , usor realizabile si de mare folos populatiei. v-asi strange pe toti intr-un navod de pescuit si v-as scufunda in mijlocul marii.

cinstitul
24 februarie 2017
Dragi tovarasi

Stiti foarte bine ca noi , psd-ul suntem cei mai tari in vanzarea de gogosi. Pentru cei care n-au pus botu' inainte de alegeri cu scutire de taxe, salarii si pensii marite, venim acum cu scutire tva la mass media, vrajeli cu proiecte de viitor si asteptam propuneri la ce-ati mai putea pune botu'. Vorba unor mafioti ( de la altii ) " oricine poate fi cumparat" . Deocamdata am fost peste 600.000 care n-au putut fi cumparati.

baiatul
24 februarie 2017
prin oras

Sa continuam manifestatiile pasnice cu cereri serioase/ pentru a nu deranja vom manifesta pe faleza, parcuri sau piete. 17.00-21.00 apoi plecam in liniste spre casa!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4279 secunde