Tulpina britanică face ravagii la Constanţa. „La Terapie Intensivă nu mai avem niciun pat, se stă la coadă”

4615

Articole de la același autor

Din păcate, numărul cazurilor cu Covid-19 nu este deloc pe un trend descendent. Ba, dimpotrivă, zi de zi, avem mii de cazuri, înregistrate la nivel naţional şi foarte multe la Constanţa. Mai grav este că oamenii mor din această cauză. De exemplu, de la începutul pandemiei şi până în prezent, în județul Constanța, au decedat 923 de persoane, 38 dintre acestea fiind în ultima săptămână.

Situaţia este îngrijorătoare. Avem foarte mulţi bolnavi, iar locuri libere la Terapie Intensivă deloc, problema fiind valabilă în toate unităţile sanitare din județul Constanța.

„Nu mai avem locuri libere la Terapie Intensivă, iar acest lucru ne arată că circulă tulpina britanică, care este mai gravă şi mai transmisibilă decât cea cu care ne-am obişnuit deja. Sunt cazuri mai grave. În prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanța avem zece paturi de terapie invazivă, cu intubaţie şi acolo se stă la coadă. Din păcate, foarte puţini ies vii de pe secţie. Avem o rată mare de mortalitate. Ceilalţi bolnavi stau pe surse de oxigen, până le vine rândul. Din păcate, oamenii ajung târziu la noi, când intră în panică şi nu mai respiră cum trebuie şi toţi vor aici. Pentru a-i putea trata pe toţi, unii au fost duşi la Spitalul Mangalia, care ne-a ajutat, dar cel mai mult ne-a sărit în ajutor reprezentantul Spitalului Medgidia. Noi credem că după simptomatologia pe care o au, unii pacienţi sunt infectaţi cu tulpina britanică, care se răspândeşte foarte rapid, şi, mai grav este că dă simptome şi la copii”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Sorin Rugină.

Specialistul a precizat că, mai rău este că unii se confruntă cu simptome post- Covid. De exemplu, sunt persoane care rămân cu stări de oboseală accentuată, cu sechele pulmonare. Din acest motiv, medicul consideră că, la o lună, aceşti pacienţi ar trebui să fie monitorizaţi de către medicul de familie, pentru a evita fibroza. El a mai explicat că, în primele patru săptămâni scăpăm de virus, după care rămâne, în cazul celor care au fost internaţi în spital, sindromul inflamator, care se vindecă sub tratament, dar la unii recidivează.

„Nu reuşim să stăpânim total reacţiile inflamatorii. Ei nu mai transmit boala după externare, dar nici nu se recuperează. Unii nu se pot da jos din pat, sunt obosiţi, le cade părul. Este jalnic”, a completat dr. Rugină.

Tinerii, tot mai bolnavi

În acelaşi timp, şi medicii de familie susţin că asistăm la o creştere a numărului de cazuri de bolnavi, iar asta se observă şi în cabinetele lor. „Avem, inclusiv în cabinete, o creştere semnificativă a cazurilor de infecţie Covid -19, iar persoanele tinere sunt preponderente. Probabil că, aşa cum arată statisticile la nivel naţional, cea care circulă acum este tulpina britanică. Din păcate, este foarte contagioasă, determină simptomatologie variată şi poate fi şi foarte agresivă, dacă nu se iau toate măsurile medicale în timp util. Simptomele sunt aceleaşi, dar debutul, de multe ori, este ca o viroză obişnuită şi atunci mulţi pacienţi consideră că este doar o viroză, iar infecţia virală evoluează, riscul de evoluţie nefavorabilă şi complicaţii fiind mare. De asemenea, ştirile mass-media cu tot felul de tratamente acasă şi frica de spital indusă, au un impact negativ deja în practica zilnică”, a declarat pentru „Cuget Liber”, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur.

Şi mai grav este că sunt pacienţi care prezintă semne de agravare, au şi comorbidităţi şi refuză, pur şi simplu, mersul la spital, măcar şi pentru o evaluare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3858 secunde