Trei motive de optimism ale anului 2020

515
Trei motive de optimism ale anului 2020 - spitalmedici-1608968429.jpg

Articole recomandate

Anul 2020 a fost dificil și neobișnuit și a schimbat modul în care trăim, muncim și vedem ceea ce se întâmplă în jur. Dar, cu ochii pe pandemia care ne-a dat viața peste cap, lumea a trecut cu vederea multe din realizările remarcabile ale acestui an, arată o analiză a CNN, citată de Digi24. În 2020, un virus devastator a dispărut oficial de pe continentul în care făcuse ravagii. Este o realizare remarcabilă în domeniul sănătății publice, care a necesitat zeci de ani de muncă.


Eradicarea poliomielitei din Africa
Eradicarea poliomielitei din Africa, în august, a fost considerată o „zi minunată” de către Organizația Mondială a Sănătății și celebrată de oficialii din domeniul sănătății publice. Totuși, pandemia de coronavirus a făcut ca această realizare să fie aproape trecută cu vederea.


„A spulberat sărbătorirea și recunoașterea pe care un astfel de succes îl merita”, a spus dr. Tunji Funsho, care a avut cea mai mare contribuție la eradicarea poliomielitei din Nigeria și, împreună cu aceasta, din Africa. „Niciun copil nu va mai fi paralizat de virusul poliomielitei din Nigeria”, a spus el.


Iar aceasta nu este singura realizare care s-a pierdut pe fondul călătoriei amețitoare a anului 2020. Chiar înainte de COVID-19, oamenii aveau o tendință inconfundabilă și identificată științific de a crede că lumea este mai săracă, mai furioasă și mai neliniștită decât este cu adevărat, o dorință inconștientă de a promova stereotipuri negative și de a ignora progresului care se desfășoară chiar în fața ochilor.


Al doilea om vindecat de HIV
De exemplu, pandemia a îngreunat sau stopat eforturile de a realiza unele progrese științifice. Dar le-a pus într-un con de umbră și pe cele care au avut succes. O astfel de realizare a fost atinsă de o echipă de medici, inclusiv virologul Ravindra Gupta, care a vindecat de HIV o persoană din Londra. Este al doilea caz din lume.


„A fost o veste cu adevărat uriașă”, a declarat Gupta pentru CNN. „Prima dată s-a întâmplat în urmă cu aproape 10 ani, iar oamenii nu mai reușiseră să o facă din nou, așa că ne-a, întrebat dacă este real sau dacă a fost o întâmplare”, a spus el.
”Ne întărește speranța că este posibilă o vindecare pentru HIV”, a spus Richard Jefferys, director de proiect la organizația Treatment Action Group din SUA.


Tehnologia revoluționară și dezvoltarea rapidă a vaccinului anti-COVID
De asemenea, pandemia a dus la dezvoltarea rapidă a unui vaccin, o realizare istorică ce a rescris toate regulile cu privire la cât de repede ar putea fi produs un astfel de ser.


„Cred că este o realizare unică”, a spus David Matthews, profesor de virologie la Universitatea din Bristol, despre vaccinurile care au fost deja aprobate sau sunt în curs de autorizare. „Este important să ne amintim că la începutul anului nici nu știam dacă ar fi posibil să existe un vaccin împotriva SARS-CoV-2”, a adăugat el. „Intrăm într-o nouă eră de dezvoltare a vaccinurilor”, a spus Andrew Preston de la Universitatea din Bath. Există chiar speranță că tehnologia ARNm utilizată pentru prima dată în unele vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea acționa împotriva a numeroase alte boli, inclusiv cancerul. Criza COVID a readus, de asemenea, cercetarea științifică în prim plan, spune Peter Hotez, decanul Școlii Naționale de Medicină Tropicală de la Colegiul de Medicină Baylor din Houston.


„E prima dată când oamenii află informații direct de la oameni de știință. Și cred că le place ceea ce aud, despre modul în care gândim o problemă, modul în care facem evaluări, modul în care reacționăm în diferite situații”, a spus el.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6801 secunde