Trecutul Constanței, ras cărămidă cu cărămidă

2406
7
Trecutul Constanței, ras cărămidă cu cărămidă - casaparasitapebulevardulferdinan-1326820138.jpg

Articole de la același autor

Rând pe rând, Constanța pierde clădiri care poartă istorie între zidurile lor. Trecutul unuia dintre cele mai vechi și mai pitorești orașe din țara noastră dispare încet, dar sigur. Clădiri vechi, bijuterii arhitecturale dispar discret, în tăcere, ca și cum nu ar fi existat vreodată.
În urmă cu o lună de zile pe Bd-ul Ferdinand la nr. 72 stătea, semeață, o clădire cu un etaj și mansardă. Avea ferestre mari, rotunjite, camere înalte. Pe atunci era locuită de o familie de romi care spuneau că aveau acordul proprietarului. Apoi, într-o zi au dispărut. A doua zi însă au apărut muncitori zeloși care, mai întâi au înconjurat perimetrul, apoi au început să demoleze clădirea. Au lucrat delicat, de la acoperiș până la parter, desfăcând fiecare bucată de lemn, fiecare cărămidă. În mai puțin de trei săptămâni au pus la pământ întreaga clădire. Astăzi tot ce a mai rămas din respectabilul imobil este doar un morman de moloz.

Un peisaj pitoresc
Proprietarul a demolat clădirea și probabil că se pregătește să ridice una nouă. Odată cu ea a dispărut și o bucată din istoria Constanței. Nu suntem împotriva noului și a modernizării orașului, dar vila chiar se integra și își avea rolul ei în peisajul bulevardului. De altfel, artera este cea care face legătura între centrul orașului și zona istorică. Pe aceeași latură se află multe astfel de viluțe unele mai degradate, altele frumos renovate, cărora chiar le stă bine în forfota permanentă de pe Bd-ul Ferdinand. Sunt o filă de istorie pe una dintre cele mai vechi străzi ale Constanței.

Li s-a pus cruce
Soarta tristă a casei de la nr. 72 au avut și o vor mai avea, din păcate, și multe alte imobile ale bătrânei Constanța. Probabil că urmează Vila Elena, tot de pe Bd-ul Ferdinand, apoi clădirea din Piața Ovidiu, în colțul străzii Mircea, apoi cea de pe strada Nicolae Titulescu și lista mai poate continua. O mare parte din imobilele din Peninsulă sunt într-un stadiu de degradare atât de avansat încât, din nefericire, nu pot mai pot fi salvate. Au fost lăsate așa de proprietarii care nu și-au permis să le refacă, dar și de autoritățile care nu s-au implicat suficient sau chiar deloc.


Radem tot centrul istoric?
Am putea fi tentați să credem că asta este soarta tuturor clădirilor bătrâne și că este normal să fie dărâmate și înlocuite de altele noi, trainice, frumoase, moderne. Dar asta ar însemna să schimbăm zona cu totul, or farmecul Peninsulei tocmai acesta este: clădirile vechi, pline de istorie, unde mai poate fi admirată arhitectura secolului trecut. Și dacă așa ar sta lucrurile înseamnă că centrul istoric al Sibiului, al Brașovului al Sighișoarei ar trebui și el să dispară. Însă acolo toate clădirile sunt protejate ca niște bibelouri de porțelan și nimeni nu are voie să se atingă de ele. De ce nu ar fi așa și la noi, în Constanța…



Comentează știrea

Leonora
18 ianuarie 2012
Pentru ca noi avem multi tigani turci in zona Piata Ovidiu

La noi in zona Piata Ovidiu-pe strada Nicolae Titulescu-unde se afla Casa cu lei-Biserica Catolica Sf.Anton si multe alte cladiri vechi si-au facut cuibul o gasca de vreo 30 de tigani-turci si fel de fel de huligani care inafara de faptul ca deranjeaza toti locatarii din zona cu chindiile scandalurile facute fie noaptea fie ziua indiferent de zi a saptamanii--inafara de faptul ca sparg masini si fura piese de masini la comanda si inafara de faptul ca bat si taharesc oamenii fie ei turisti sau locuitori ai constantei,mai si disrtug tot ce este in jur--Printre eceste disrugeri numaranduse si aceste cladiri vechi,din care fura caramida,podele,ferestre,fier,si tot asa...Politia parca doarme,ei sa lauda ca au pile,mai nou au si un sediu de fotbal,asociatie sportiva,dar de fapt acolo ascund marfa furata si tot acolo vin cumparatori cu dube si masini sasi care lucrurile care le cumpara si de care stiu ca sant furate.

cititor
18 ianuarie 2012
jos mazare

constanta a ajuns o mizerie de oras din cauza mafiotului de mazare. trebuie sa+l schimbam daca vrem sa ne mai crestem copiii si nepotii in orasul asta

criticonline
18 ianuarie 2012
Mai e puitin ... !

Votati Mazare ! Votati cel mai urit oras din tara ! Votati cele mai urite constructii ( recente , evident ) din tara ! Votati orasul fara trotoare ! Votati cele mai inghesuite blocuri din tara ! Votati echipa mazare si arhitectul sef al orasului ! .... poate asta ne va convinge in sfirsit sa plecam dracului de aici !

cititor
18 ianuarie 2012
UNDE ESTE DOCUMENTAREA IN ARTICOLUL ASTA?

foarte interesant subiectul, dar... unde este documentarea in articolul asta? ceea ce spune domnisoara reporter putem vedea si singuri. a disparut o cladire si in loc sa ne ofere date certe, ce se va construi in locul ei, un mall, un loc de distractii pentru copii sau poate un bar... nu ne spune nimic. concret, care este munca reporterului aici?

Miruna
18 ianuarie 2012
pai oare de ce se distruge tot (ce e f.vechi sau ce nu aduce profit mafiei mazriste) in orausl asta?

pai oare de ce avem o gramada de maidanezi si gunoaie si canalizari facute prost?..pt ca majoritatea ati stat acasa si ati lasat niste pensionari si oameni fara ocupatie sau femei casnice sa voteze iar voi restul 50-60% nu ati votat nimic...mai bn iesea un ecologist sau un necunoscut decat mafiotul asta

Elena
18 ianuarie 2012
Trecutul Constanței, ras cărămidă cu cărămidă

Este trist ca aproape ne-am obisnuit cu astfel de intamplari. Probabil ca arhitectul sef al orasului este un iubitor al modernului, dar sa nu uitam ca o natiune fara trecut, fara istorie, nu exista. Marile orase isi conserva bijuteriile arhitecturale si se mandresc in fata turistilor cu ele, acestea fiind un mijloc de profit pentru comunitati. Dar pe edili nu acest lucru ii intereseaza. Buzunarul si interesul propriu este mai presus.

Radu.RADU MAZARE
18 ianuarie 2012
Pentru LEONORA

Draga mea LEONORA. Ai dreptate,tiganii devasteaza zona.DAR te-ai intrebat cine le-a dat voie sa stea acolo?Doar nu crezi ca ei sunt proprietari.EU ii las draga mea,ei sunt linia I,iar apoi vin prietenii mei, construim si noi niste vile,niste bloculete,facem si noi niste banuti,pe spatele vostru FRAIERILOR. Constanteni, TREZITIVA ,MAZARE trebuie schimbat,ca doar nu-i orasu lui masa.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Nu distrugeți Peninsula!
Pagina a fost generata in 0.3656 secunde