Transformare spectaculoasă a promenadei din Portul Tomis şi Plaja Modern. Ce propun arhitecţii

3460

Articole de la același autor

De ani de zile, se tot vorbeşte despre întoarcerea Constanţei cu faţa spre mare, despre valorificarea acestei zone costiere a municipiului, transformarea falezelor în zone de promenadă şi de petrecere a timpului liber, cu vedere spectaculoasă asupra mării, plajei sau portului. Cele mai multe au rămas doar vorbe în vânt, de aceea falezele sunt mormane de bălării, scările de la Plaja Modern sunt cârpite, iar promenadele arată ca în vremurile comuniste.





Mai mulţi arhitecţi din cadrul UrbanizeHub, o comunitate de experți care prezintă idei și proiecte despre orașe inteligente şi dezvoltarea urbană durabilă, a lansat, anul trecut, trei ghiduri menite să aducă soluţii inovatoare care să îmbunătăţească viaţa oamenilor din oraşele din România. Unul dintre acestea se referă la refacerea promenadei din Constanţa. Proiectul a fost realizat de Aurel Basuc şi Adrian Ţuţuianu, care au avut în vedere conceptul de platformă verde. Aceştia propun reamenajarea şi echiparea acestei platforme verzi în zona Plajei Modern şi în zona Portului Turistic. „Spaţiul este neamenajat şi destructurat în momentul de faţă, nu dispune de zone de odihnă, zone acoperite sau mobilier urban. Zona neatractivă şi chiar nesigură de acum poate fi transformată prin echiparea şi valorificarea potenţialului uriaş şi printr-o abordare concentrată în jurul pietonului”, precizează reprezentanţii UrbanizeHub.





Spaţii verzi, locuri de joacă şi bănci pentru odihnă

Arhitecţii consideră că trebuie refăcute atât scările ce coboară spre Plaja Modern şi Portul Tomis, cât şi arterele rutiere. „Zona ar avea mult de câştigat de pe urma generării unor noi căi de acces, alături de spaţii de odihnă, spaţii de joacă pentru copii, alei diverse, cafenele, puncte de informare, hărţi interactive, spaţii de închiriat biciclete, trotinete, scutere etc. Câştigul atât social, cât şi economic ar fi unul evident pentru comunitate, având în vedere potenţialul zonei. Mai mult, un alt efect ar fi, în ultimă instanţă, creşterea calităţii vieţii pentru locuitorii oraşului. Păstrând natura spaţiului de platformă verde, precum şi identitatea locului, se propune reactivarea şi valorificarea spaţiului verde existent prin crearea de legături continue şi funcţiuni la nivelul spaţiului public. Valorificarea platformei verzi actuale se poate face doar prin prezenţa şi din utilizarea acestuia de către oameni. Un spaţiu întrebuinţat de oameni capătă valoare intrinsecă”, sunt de părere reprezentanţii UrbanizeHub.

Deocamdată, autorităţile locale au demarat doar lucrări de refacere a scărilor ce coboară spre plajă, concomitent cu igienizarea și curăţarea de bălării a falezei verzi.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.1783 secunde