Trăiesc cu spaima-n sân! "Am putea rămâne fără căldură"

Joi, 03 Noiembrie 2016, 17:05
1006
Pe lista marilor datornici ai Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) se află, la ora actuală, zeci de constănțeni, persoane fizice, cu datorii cuprinse 10.000 și 29.991 de lei la întreținere, iar din cauza lor, vecinii sunt speriați că ar putea rămâne fără utilități. 


"Vecinul de la etajul IV are de plată 9.700 de lei și ne temem că ni s-ar putea tăia utilitățile din cauza lui", ne-a declarat Vasile Ghigea, un constănțean îngri-jorat. Tocmai de aceea, reprezentanții proprietarilor au fost nevoiți, în nenu-mărate rânduri, să ia măsuri împotriva întregului bloc în care locuiesc unul sau mai mulți dintre cei care nu își plătesc facturile la termen. Desigur, acest lucru se întâmplă după ce s-a recurs deja la executare silită mobiliară, poprire pe venituri și executare silită imobiliară. 


În această situație se regăsesc și Asociațiile de proprietari nr. 22 și 270, care figurează pe lista marilor datornici. Ca urmare, lună de lună, debitorii "în-groapă" în datorii asociația de proprietari, iar președinții și administratorii au trecut la executarea datornicilor prin executare silită mobiliară (le-au vândut electronicele din casă), prin poprire pe salariu sau prin executare silită imobiliară (vânzarea apartamentului). 


Peste 550 de procese cu RADET 
RADET are, la momentul actual, peste 550 de procese pe rol, ca urmare a neplății facturilor la timp pentru utilități. Astfel, după ce oamenii nu și-au plătit o perioadă mai lungă de timp datoriile către RADET, au fost acționați în instanță. Sunt asociații care înregistrează debite de acum opt 


ani, iar în multe situații, regia nu a mai recuperat banii. Reprezentanții RADET spun că asociațiile au desemnat uneori administratori care nu figurau mereu cu garanții depuse la asociație, care au delapidat sumele, dar care nu dețineau bunuri care să fie vândute pentru recu-perarea debitelor sau pur și simplu au decedat între timp. 


"Aceste lucruri se întâmplă din vina asociațiilor care tratează cu superficia-litate procedura de alegere a reprezen-tanților săi și nu verifică destinația su-melor pe care le încasează de la locatari, neglijând să ceară dări de seamă pre-ședintelui, administratorilor și cenzorilor, conform legii", ne-a declarat directorul RADET, Liviu Popa. 


Totuși, există și o veste bună pentru constănțeni. Regia nu-i va deconecta pe cei care își plătesc facturile la timp și care au de suferit din cauza rău-plat-nicilor, asta dacă aceștia și-au eșalonat plata restanțelor. 


Debranșările, în urma neplății facturilor 
Dacă restanțele nu sunt achitate, RADET ia decizia de debranșare a instalațiilor de termoficare. În caz contrar, dacă nu reușesc să facă rost de bani ca să-și plătească datoriile, cetățenii mai au o variantă: să se îmbrace foarte gros și să suporte, cum pot, temperaturile de afară. 


"Atunci când o asociație înregistrează debite față de RADET, aplicăm anumite strategii, cum ar fi trimiterea în judecată a asociației atunci când nu există dialog. Desigur, sunt asociații care au deja procese pe rol, dar care au și sume res-tante care nu sunt prinse în proces și în aceste situații încheiem cu asociațiile un protocol-angajament prin care stabi-lim că sumele aflate în instanță vor fi soluționate așa cum va dispune instan-ța", a mai spus Liviu Popa. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1858 secunde