Tot mai mulți copilași sunt părăsiți în maternități

3119
Tot mai mulți copilași sunt părăsiți în maternități - c3ef2fab506abe00243a0b8c9bb4868f.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții UNICEF spun că se înregistrează o creștere a numărului copiilor părăsiți în spitalele din România. "Știm și ne așteptam încă de anul trecut să existe o creștere a numărului copiilor abandonați, în special din cauza unui impact al crizei economice, creșterii șomajului, scăderii unor beneficii pe care familia le primea", a declarat dr. Voica Pop, specialist programe UNICEF. "Nu avem date certe, dar din informațiile primite de la direcțiile de protecție a copilului din țară, se pare că există o creștere alarmantă a abandonului la copii", a adăugat specialistul. În România, fenomenul abandonului are o particularitate: părinții își lasă copiii în spitale, dar nu renunță definitiv la tutela lor. Îi lasă în grija medicilor când sunt mici, invocând că nu au mijloacele financiare pentru a-i crește iar, după ce se mai măresc, îi iau acasă.
Potrivit statisticii realizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, în județul nostru au fost abandonați în maternități, de la începutul anului, 66 de copilași. O parte dintre ei au fost abandonați la naștere, în vreme ce majoritatea au fost aduși la spital de către părinți, pentru că erau bolnavi și au fost "uitați" în grija asistentelor medicale. Cei mai mulți s-au reîntors în familie, după ce au intrat în atenția asistenților maternali, și doar 20 au ajuns în grija statului.
Cele mai multe abandonuri au fost înregistrate în primul trimestru (32 de minori). De vină este, consideră asistenții sociali, și frigul - familiile lor sunt nevoiașe, locuiesc în spații insalubre și neîncălzite, iar micuții se îmbolnăvesc mai des. În 24 de cazuri, angajații DGASPC au reușit reintegrarea copiilor în familii. Pentru opt dintre ei însă, "mamă" a devenit asistenta maternală.
În trimestrul al doilea, în maternitățile din județul nostru au fost părăsiți 16 copilași - dintre aceștia, șapte s-au reîntors în sânul familiei, după intervenția asistenților sociali, iar ceilalți nouă au fost integrați în sistemul de protecție socială.
Din luna iulie se observă din nou o creștere a numărului abandonurilor - într-o singură lună au fost lăsați în maternități 14 copii, dintre care doar cinci au fost reintegrați în familie. În august au fost părăsiți, deja, patru copilași.
Sărăcia este doar una dintre cauzele acestor abandonuri. Lipsa de implicare a societății, accesul limitat la serviciile medicale, lipsa de informare și de educație a părinților și rudelor lor, comportamentele discriminatorii sunt celelalte, pentru care România a fost plasată, de ultimul studiu al UNICEF, pe primul loc în Europa la capitolul abandonului copiilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8443 secunde