Tinerii cu dizabilități, discriminați pe piața muncii

2523

Persoanele cu dizabilități sunt deseori discriminate, marginali-zate, privite cu milă ori ignorate. Astfel au procedat și agenții economici ieri, la Constanța, la Târgul de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități intelectuale. Numai cinci firme s-au prezentat la eveniment, dispuse să-i angajeze pe acești tineri. Din aces-tea, trei sunt unități protejate care lucrează cu astfel de persoane, una este o agenție de recrutare, iar o firmă activează în domeniul alimentației publice. Practic, tinerii veniți cu speranța de a se angaja au văzut că nu îi ia mai nimeni în serios și că nu este dispus să îi angajeze.
"Am lucrat, în vară, în construcții. Patronul ne-a promis, mie și fratelui meu, 600 de lei pe lună. Eram salahori. După două săptămâni, ne-a dat câte 50 de lei și atât. Nu a vrut să ne dea mai mult. Unor patroni le place să ia copii harnici din centre și să își bată joc de ei", povestește Lucian. El este doar unul din zecile de tineri păcăliți de astfel de "oameni de afaceri".
Deși a avut parte de astfel de experiențe nefericite, Lucian mai crede că, la un moment dat, va găsi pe cineva care să îl angajeze cu carte de muncă, să poată să se întrețină singur. Îi place să deseneze și compune muzică în ritmuri hip-hop, dar este conștient că nu va putea niciodată să își ducă traiul numai din așa ceva.
"Desenul este un hobby, nu pot să trăiesc din desen sau din muzică. Trebuie să muncesc", ne mai spune băiatul de 24 de ani.
Acum stă la o mătușă, dar a locuit timp de 11 ani în diferite case de copii. Vrea să devină independent și să își întemeieze o familie. Ar lucra orice: "Am fost salahor, dar acum aș vrea să lucrez în tapițerie sau manipulant de marfă într-un magazin. Mă descurc", se încurajează singur Lucian.

Consiliere și mediere în vederea angajării
Târgul de locuri de muncă este organizat de Fundația "Motivation" România și Fundația "Special Olympics" din România, în cadrul proiectului Șanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale din România.
"Noi vrem să îi punem pe acești copii dornici să învețe, să muncească, în legătură cu angajatori serioși, care să le facă și contracte de muncă, nu să îi țină la negru. Din păcate, prezența la târg a fost destul de redusă. Noi le oferim tinerilor consiliere, îi învățăm cum să caute un loc de muncă, cum să-și facă un CV, să se prezinte la interviu și chiar încercăm să-i aducem aproape pe angajatori", a declarat, pentru "Cuget Liber", Emma Juravle, coordonatorul proiectului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3668 secunde