Tinerele mame din comunitatea de romi-turci din Castelu, școlite în igienă

258

Articole de la același autor

Fetele și femeile din comunitățile sărace nu au acces la mijloace de informare și resurse ca să își mențină o igienă corespunzătoare și să își îngrijească și alăpteze corect copiii. Pentru ele, orice mic sprijin este binevenit și prețuit.

În comunitatea săracă de romi-turci, numiți horahai, din Castelu, majoritatea fetelor abandonează școala devreme, își întemeiază o familie și devin mame când sunt încă adolescente. Lipsa resurselor financiare și a sprijinului familiei, împovărată la rândul ei, își pune amprenta asupra sănătății lor și a copiilor lor.

Tocmai de aceea, Asociația Reality Check le-a întins o mână de ajutor în această perioadă, în cadrul proiectului "Împreună pentru sănătate la Castelu". Un specialist în educație perinatală a adus informația acolo unde este cea mai mare nevoie de ea și au fost oferite produse de igienă și de îngrijire de bază. 89 de fete și mămici tinere au avut oportunitatea de a participa la cursuri de igienă personală, de îngrijire a copilului și de consiliere în alăptare. La finalul fiecărui curs, fetele au primit câte o gustare și diplome de participare, precum și câte un pachet cu produse de igienă și de îngrijire de bază, pentru ele sau destinate bebelușilor.

"Toate fetele și tinerele mame, indiferent de mediul din care provin, au nevoie de îndrumare și sprijin ca să învețe cum să își îngrijească propriul corp, cum să aibă o viață de cuplu sănătoasă, cum să alăpteze și să aibă grijă de copil în primul an de viață. Cursurile au reprezentat o noutate pentru fetele din Castelu, care nu erau obișnuite să discute despre subiecte sensibile, precum igiena intimă. Fiind interactive, adaptate vârstei și cunoștințelor participantelor, s-a creat o atmosferă de încredere care le-a oferit siguranță să participe la discuții și chiar să pună întrebări", a povestit Oana Ganea, managerul proiectului.

Bebeluși, hrăniți cu cartofi

Trist este că, în cadrul acestei campanii, câteva mame minore aflate la primul copil, nu mai mari de 16 ani, dar și o mamă aflată la al doilea copil, care nu a alăptat, au aflat cu mare surprindere că un copil poate fi și este recomandat să fie hrănit exclusiv la sân până la șase luni. A fost prima dată când un specialist le-a spus că diversificarea alimentației la sugari se face după împlinirea vârstei de șase luni și că au lapte suficient dacă alăptează copilul de câte ori acesta cere. Ele începeau încă de la trei - patru luni să le dea celor mici cartofi fierți, banane și iaurt cu fructe, cauzându-le diverse probleme digestive.

În cadrul proiectului, asistenta medicală comunitară din Castelu a luat parte la cursuri și, pe viitor, va putea să ofere sfaturi specializate fetelor și femeilor din Castelu despre temele abordate la cursuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5 secunde