Testarea pentru depistarea Covid-19 în farmacii bate pasul pe loc

351

Articole de la același autor

În urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Sănătății a lansat ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. În acest fel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea Covid-19, însă numai după obținerea unui aviz emis de direcțiile de sănătate publică judeţene. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

Ce se întâmplă la acest moment pe raza judeţului Constanţa? Farmaciștii au luat la cunoștință de acest act ministerial și încearcă să se organizeze, deși, având în vedere incidența tot mai scăzută din ultima perioadă a cazurilor de infecții, nu se știe dacă populația va fi prea dornică de testarea în farmacii.

„La acest moment, suntem în curs de organizare și așteptăm o situaţie să vedem ce farmacii au condiții pentru aceste testări și care sunt acelea care primesc aviz de la DSPJ. În ceea ce priveşte recoltarea probei, aceasta ar urma să se facă de către farmacist sau asistentul medical, în unitatea care a primit aviz de la DSP. Imediat ce va face cerere către direcţie, farmacia respectivă va fi verificată de către cei de la DSP, care vor controla toate condițiile, le va da aviz și apoi farmaciştii se pot înscrie la un curs, în cadrul căruia vor învăţa cum se face recoltarea”, ne-a declarat Vasile Rizea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa.

De precizat că farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează prioritar cu testele primite de la Ministerul Sănătății. Mai departe, în urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate. De asemenea, au obligația de a raporta către DSPJ, rezultatele tuturor testelor efectuate și situaţia stocurilor.

Pentru a îndeplini condiţiile impuse de lege, în primul rând, această zonă ar trebui să fie amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător şi care să fie dotată cu mobilierul necesar. Apoi, pe mese, de exemplu, va fi nevoie de diverse materiale de curăţat şi dezinfectat, scaune, recipiente pentru colectarea deşeurilor biologice rezultate din activitatea de testare etc. Totodată, farmaciştilor li se cere să aibă o suprafaţă de minim patru metri pătraţi utili, şi, desigur, să poarte, obligatoriu, mască, vizieră, mănuși și halat de unică folosință.

Proiectul mai prevede că, în situaţia în care nu există posibilitatea îndeplinirii acestor condiţii, farmacia respectivă să poată amplasa nişte corturi sau cabine de testare izolate. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.423 secunde