Terapia cu delfini, unicat în România. "Rezultatele se văd de la primele ședințe!"

3672
Terapia cu delfini, unicat în România.

Articole de la același autor

De doi ani, în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, se desfășoară o cercetare științifică unicat la nivelul țării noastre: delfinoterapia. La ședințele de terapie au participat, până în prezent, zeci de copilași din Constanța și din țară, iar potrivit terapeutului Elena Harbur, rezultatele se văd deja! 


Au trecut doi ani de când Constanța a fost pusă pe harta cercetărilor științifice și prin delfinoterapia desfășurată în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Doi ani în care zeci de copii cu probleme de sănătate din Constanța și din țară au intrat în bazin cu delfinii, au avut ocazia să îi atingă, să se joace cu ei și, parcă în mod miraculos, sănătatea lor să se îmbunătățească! 


După cum a precizat, pentru "Cuget Liber", psihologul Elena Harbur, cea care coordonează proiectul de cercetare unicat la nivelul României, rezultatele încep să se vadă încă de la a patra ședință. 


"Delfinoterapia are rezultate, demonstrate. De la a patra ședință, se îmbunătățește motricitatea, vorbirea, răspunsul la comenzi, la indicații, atenția, partea de feed-back. Copilul este mai atent, inițiază discuții, vine cu lucruri noi pe care vrea să le facă", a arătat psihologul. 


Proiectul de cercetare se adresează copiilor cu tulburări din spectrul autist, cu sindrom Down, cu tetrapareză spastică sau alte dizabilități severe. Până în prezent, au participat la studiu peste 20 de copii, cu vârste între 5 și 11 ani. 
"Părinții sunt încântați. E drept, am avut și cereri de genul să facem să vorbească un copil non-verbal. Nu avem o baghetă magică. Dar au fost și cazuri când, după patru ședințe, copilul a început să scoată sunete, cuvinte pocite", a mai arătat psihologul Elena Harbur. 


Efectele delfinoterapiei se văd și după șase luni! 
Reamintim că terapia Alpha (delfinoterapia) este un proiect unicat în România, desfășurat în cadrul Delfinariului din Constanța, sub "umbrela" Consiliului Județean Constanța. Terapia este structurată în zece ședințe, pe trei module. 
"Sunt zece ședințe, o dată la șase luni, maximum un an, în trei module. Fiecare modul are obiectivele lui. Se acționează gradual; în primul modul, se intervine pentru spargerea «blocajelor» de pe linia interacțiunii, a dezvoltării autonomiei, a independenței; în al doilea modul, se lucrează pe fixarea abilităților, iar în al treilea, se lucrează pe partea de socializare și mediu. 


Efectele obținute în urma terapiei sunt creșterea coerenței cognitive, a capacității de atenție și concentrare, relaxarea sistemului nervos, reducerii spasmelor și crizelor epileptice, coordonare motrică fină și grosieră, scăderea anxietății, depășirea blocajelor interne, dezvoltarea limbajului, creșterea abilităților de relaționare și socializare, deschiderea emoțională, creșterea capacității adaptative, de gestionare și integrare a experiențelor de viață, per ansamblu dezvoltarea și armonizarea personalității în ansamblul ei bio-psiho-fiziologic", a mai explicat specialistul. 
Impresionant este faptul că efectele obținute în urma delfinoterapiei se mențin și peste șase luni după încheierea ședințelor, ceea ce oferă timp copilului să asimileze noi abilități în cadrul terapiilor uzuale. 


XXX 
Potrivit psihologului Elena Harbur, delfinoterapia folosește undele Alpha emise de delfini în mod natural, dar și cele produse în mod artificial în camera terapeutică, cu ajutorului scaunului Alpha și a unor boluri tibetane, pentru activarea sistemului nervos. De menționat că această terapie acționează la nivelul întregului organism, stimulează sistemul cardiac, digestiv, respirator, articular, imunitar și metabolismul. 


Potrivit psihologului, părinților li se explică pas cu pas ceea ce se întâmplă în cadrul ședințelor. Ba mai mult, pot participa activ la unele ședințe, cele din camera terapeutică unde se află și scaunul Alpha.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3275 secunde