Teorii ale conspirației și clipuri video înșelătoare, răspândite online în timpul prostelor din SUA

303
Teorii ale conspirației și clipuri video înșelătoare, răspândite online în timpul prostelor din SUA - 8023411newproject13-1591118385.jpg

Articole recomandate

Protestele masive din Statele Unite, izbucnite după de uciderea lui George Floyd de poliția americană în Minneapolis s-au răspândit cu rapiditate pe tot teritoriul american. Ele au fost documentate în clipuri video, fotografii și postări pe rețelele sociale. Unele dintre acestea, însă, nu sunt ceea ce par a fi. Echipa anti-dezinformare a BBC a început să monitorizeze imaginile înșelătoare și teoriile conspirației care circulă online în ceea ce privește protestele, informează Digi24.


Experții de la BBC spun că au fost republicate pe rețelele sociale o mulțime de clipuri video vechi, de la alte evenimente, cu titluri înșelătoare sau false. Multe dintre ele sunt arestări brutale reale, dar care s-au petrecut cu ani în urmă. Printre ele, o filmare dramatică a arestării unui bărbat, eliberat imediat după ce poliția i-a verificat actele.


În postare, se afirma că bărbatul din clip este agent FBI și că a fost lăsat în pace doar după ce polițiștii ar fi confirmat acest fapt. Postarea a adunat 4 milioane de vizualizări pe Twitter și a fost publicată și pe Facebook și Instagram. Departamentul de poliție din Rochester a infirmat toate aceste informații, ulterior, și a precizat că incidentul a avut loc anul trecut în luna iunie și că bărbatul fusese confundat cu un infractor dat în urmărire.


Un alt clip arată un adolescent arestat în mod violent de un ofițer de poliție american și a strâns aproape 10 milioane de vizualizări în ultimele zile. Și acest incident a împlinit deja un an, clipul fiind filmat în aprilie 2019 în nordul Californiei. Și la momentul respectiv, incidentul a generat un val de critici la adresa poliției.


Un alt filmuleț în care o tânără de culoare vorbește împotriva brutalității polției a devenit, de asemenea, viral. El este, însă, filmat în 2016, în timpul unor proteste din Baton Rouge, capitala statului Louisana, izbucnite după uciderea unui alt bărbat de culoare de către polițiști albi. Alton Sterling a fost atunci împușcat de șase ori, de la distanță de sub un metru, în timp ce era la pământ și imobilizat de doi polițiști.


O altă postare, care include un film cu o clădire în flăcări, anunță incendierea unei secții de poliție. Clipul nu numai că este vechi, din 2015, însă nu este nici măcar din SUA. Este vorba de o explozie care s-a produs în orașul chinez Tianjin.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8823 secunde