Teodorovici: Declarația unică poate fi depusă online din 16 mai

156
Teodorovici: Declarația unică poate fi depusă online din 16 mai - ministruleugenteodoroviciaexplic-1522182624.jpg

Articole recomandate

Contribuabilii vor putea depune online Declarația unică începând cu data de 16 mai, iar în săptămânile următoare aceștia vor primi prin poștă parola de acces în mediul virtual, a declarat, marți seară, la Antena 3, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.


"Declarația unică acum este finală, nu apare nicio altă variantă peste o zi, două sau trei. Săptămâna aceasta vom afișa pe site-urile tuturor instituțiilor publice varianta pe care noi deja am comunicat-o. Formularul inteligent, acel formular va fi disponibil online începând cu data de 16 mai, pentru ca oamenii să poată depune astfel declarația unică. Vrem ca până la finalul anului să avem și o aplicație telefonică pentru cei care vor să facă plata de oriunde. Vrem să mergem pe o simplificare radicală a tot ceea ce înseamnă azi administrația publică și în special cea a fiscului. În săptămânile următoare, toți contribuabilii vor primi acasă, prin poștă, parola pentru a accesa mediul online pentru a-și depune declarația online. Deci, până la final de lună aprilie, poate și început de lună mai, toți contribuabilii primesc acasă, prin poștă, în plic sigilat parola de acces, pentru că astăzi sunt doar 5% în sistemul online, restul sunt pe hârtie. Vor fi schimbări spectaculoase în acest an", a afirmat Teodorovici.


În ceea ce privește noutățile legate de Declarația unică, Eugen Teodorovici a precizat că Normele de aplicare vor fi publicate în Monitorul Oficial cel mai probabil miercuri, 28 martie.


"Norma de aplicare a Ordonanței pentru Declarația unică va fi publicată probabil mâine în Monitorul Oficial. Declarația unică nu aduce nimic în plus în ceea ce înseamnă numărul de taxe sau cuantum. Este o simplificare a mecanismului trecut și o schimbare de abordare. Sunt câteva lucruri de luat în seamă, și anume: calitatea de asigurat pe zona de sănătate intervine în momentul în care se depune Declarația unică și nu în momentul în care face prima plată, cum era în sistemul anterior, apoi nu mai sunt patru plăți obligatorii, ci una singură și mergem pe o estimare. Omul își poate estima chiar și zero ca și venituri, iar dacă lucrurile se schimbă față de estimarea anterioară, are voie să o corecteze. Poate folosi banii din acele patru plăți obligatorii pentru alte nevoi curente de finanțare, iar până în martie, anul viitor, să facă plățile curente față de stat. Avem acel stimulent de 5% dacă declarația se depune online până la data de 15 martie, plus 5% dacă se face plata anticipat până la 15 decembrie, tocmai să stimulăm trecerea de la hârtie în online", a susținut ministrul Finanțelor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1664 secunde