Sute de constănţeni intră, săptămânal, în şomaj tehnic

267
Sute de constănţeni intră, săptămânal, în şomaj tehnic - somajtehnic2-1638474282.jpg

Articole de la același autor

În ultimele luni au fost trimiși acasă, în șomaj tehnic, mii de oameni, în întreaga țară, așa că nici județul Constanța nu a fost ocolit. Datele Ministerului Muncii arată că de șapte ori mai mulți oameni au rămas fără loc de muncă în septembrie și octombrie, față de numărul înregistrat în luna august.

Dacă pe timpul sezonului estival, cam toată lumea a avut unde lucra, în prezent, situația nu mai este atât de îmbucurătoare. De ce? Pentru că, săptămânal, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța înregistrează sute de noi cereri de șomaj tehnic, salariați care au rămas fără locuri de muncă și nu știu ce vor face în perioada ce urmează, mai ales că vine și iarna și le va fi tot mai greu să se descurce cu facturile, ratele la bănci și toate cheltuielile de zi cu zi. „Chiar dacă în urma depunerii dosarului, primim trei sferturi din salariu, acesta nu este suficient pentru a-ţi asigura un trai decent. Când mai ai şi copil de crescut, este foarte greu să te descurci”, ne-a declarat Ioana G.

Principalele domenii de activitate din care provin cei mai mulți beneficiari de șomaj tehnic pentru care ANOFM a efectuat plăți sunt: restaurante, activități de jocuri de noroc și pariuri, baruri; hoteluri; alte activități recreative și distractive etc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM Constanța, Adelina Vlad, patronii nu au dreptul să își treacă în șomaj tehnic decât 50% dintre angajați. „Pe plan local, ne așteptam chiar la mai multe dosare. Oricum, înregistrăm lunar câteva sute de dosare de şomaj tehnic. Pe 30 noiembrie, de exemplu, a fost ultima zi de depunere a dosarelor pe noiembrie. Un angajator are 134 persoane pe listă, din totalul de 300 angajaţi, din Horeca, desigur. Alte meserii care au salariaţi în şomaj tehnic sunt cele de barmani, ospătari, lucrători în bucătărie, șefi de restaurant”, ne-a declarat aceasta.

Reamintim că măsura șomajului tehnic s-a aplicat până la data de 30 iunie 2021 și a fost reintrodusă la începutul lunii octombrie, ca urmare a situației epidemiologice, urmând să fie aplicată până la 31 decembrie 2021. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5132 secunde