Subsolul Cazinoului, transformat în muzeu. „Este refăcută atmosfera de acum o sută de ani!”

Vineri, 27 Noiembrie 2020
1825
Lucrările sunt în toi pe şantierul de pe faleza Constanţei. Cazinoul, îmbrăcat în schele, ferit de vântul rece de toamnă, începe să îşi schimbe înfăţişarea. O parte din acoperiş a fost deja refăcută, zidurile curăţate şi reparate, iar, în interior, se intervine pe toate etajele. Reabilitarea clădirii monument va continua şi pe tot parcursul iernii, constructorii creând deja condiţii optime pentru restaurarea picturilor şi a elementelor de decor din sălile impunătoare.

Mai multe echipe de meşteri lucrează simultan pe şantierul de la Cazino. La exterior, o mare parte a acoperişului vechi a fost înlăturată, a fost întărită structura şi va fi montat stratul superior. Lucrările avansează destul de rapid, după cum spune chiar arhitectul Radu Cornescu, cel care a supravegheat reabilitarea Cazinoului încă din etapa de elaborare a proiectelor.

„Se lucrează pe toate palierele, la subsol, la parter, la etaj şi chiar şi sus, la pod, acoperiş, inclusiv la terasa din jurul Cazinoului şi vechea rampă, care se duce la subsol. De altfel, la subsol, s-a consolidat pe unde era necesar, s-a mai făcut un radier general în partea dinspre nord-est, s-au scos pietrele degradate de la pereţi, s-a întărit mortarul dintre ele şi au fost fasonate. Până la urmă, propunerea este ca pereţii să nu mai fie tencuiţi şi să rămână aşa pentru spaţii muzeale. Grinzile realizate de Anghel Saligny nu vor fi nici ele acoperite, pentru ca să se poată vedea exact atmosfera de acum o sută de ani”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, arhitectul constănţean.

Planşeele uzate au fost şi ele înlocuite, inclusiv cu părţile metalice şi de armătură, iar, în prezent, se lucrează în jurul scării şi la holul principal. „La etaj, se intervine la fosta sală de spectacole şi la sala oglinzilor. A fost decopertată fereastra-scoică, dinspre mare, care va rămâne aparentă atât cât se poate. Se repară fereastra scoică dinspre Acvariu, iar sus, la pod,

s-au înlocuit toate elementele de lemn şi de metal, astfel încât să fie totul solid. De asemenea, s-a ajuns la învelitoare, care va fi de tablă sus, la panta mică, şi cu solzi, la panta de 60 de grade, care arată foarte bine”, a mai spus Radu Cornescu.

„Se lucrează fără oprire!”

Tot la exterior, a început recondiţionarea celor patru turnuri. Din păcate, nu au mai putut fi salvate toate ornamentele originale de la faţadă, însă au fost luate mulaje şi vor fi refăcute întocmai. „Lucrările sunt destul de înaintate, însă mai este mult de lucru. În interior, intervenţia va fi mai de durată, pentru că este vorba despre ornamentele interioare şi de picturile murale. Constructorul a realizat un sistem de calorifere care vor fi folosite pe parcursul iernii, pentru a se putea lucra în condiţii bune la interior, fără oprire. Au tras tare la exterior, tocmai pentru ca să poată să se mută cât mai mult la interior apoi, având tot ce este necesar”, a precizat arhitectul constănţean.



Pagina a fost generata in 0.1717 secunde