Studiu românesc: Exercițiile fizice pot preveni formele grave ale infecției cu COVID-19

216
Studiu românesc: Exercițiile fizice pot preveni formele grave ale infecției cu COVID-19 - 1-1598023304.jpg

Articole recomandate

Un profesor de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași prezintă într-o lucrare științifică ipoteza medicală conform căreia exercițiile fizice practicate cu moderație pot preveni formele grave ale infecției cu COVID-19, informează Digi24.ro.


Medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, și-a prezentat cercetarea în una dintre cele mai prestigioase publicații din domeniu - Journal of Pharmaceutical Research International.


Articolul științific de tip revizie arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecției, iar practicarea exercițiilor fizice, mai ales a celor de anduranță, le îmbunătățește funcționalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viață sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciții fizice, cu moderație, chiar și la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor.


"Analizând literatura de specialitate, am găsit această noutate - anume că exercițiile fizice practicate cu moderație îmbunătățesc funcționalitatea mitocondriilor, care sunt organite celulare ce au rol de producere de energie. Mitocondriile sunt atacate de virusul COVID-19 și determină forme grave de boală. Este logic că îmbunătățindu-le funcționalitatea prin exerciții fizice pot fi prevenite formele grave de boală. Că exercițiile fizice mențin imunitatea deja s-a vorbit, dar și imunitatea depinde de funcționalitatea mitocondriilor. Deci, eu am venit cu această noutate că exercițiile fizice îmbunătățesc funcționalitatea mitocondriilor și pot preveni formele grave de boală", a declarat, pentru AGERPRES, conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu.


Studiile de specialitate au arătat însă și că excesul, intensitatea crescută a activității fizice, poate avea efectul invers, de ușoară creștere a riscului de îmbolnăvire.


"Excesul este definit pentru fiecare persoană în parte. Spre exemplu, vârstnicii, dacă fac exerciții mai mult de 45 de minute pe ședință și mai mult de trei ședințe pe săptămână, s-ar numi un exces. S-a observat la sportivi de elită, spre exemplu la cicliști, un supra-antrenament care duce la creșterea cortizonului, distrugerea leucocitelor, tulburări de imunitate. De aceea trebuie evitat supra-antrenamentul, acele exerciții fizice pe perioade îndelungate și de intensitate mare. Lumea trebuie să înțeleagă că nu este nicio victorie dacă pedalezi câteva ore pentru că poate crește riscul de boală", a explicat Bogdan Alexandru Hagiu.


Potrivit acestuia, cercetări viitoare vor putea stabili dacă exercițiile fizice practicate cu moderație pot ajuta și la prevenirea agravării bolii pentru pacienții cu forme ușoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.2179 secunde