Studiu: Peste 50 de noi substanţe chimice din mediul înconjurător, descoperite în corpurile oamenilor

316
Studiu: Peste 50 de noi substanţe chimice din mediul înconjurător, descoperite în corpurile oamenilor - 103-1616436177.jpg

Articole recomandate

Cercetătorii au detectat peste 50 de noi substanţe chimice din mediul înconjurător în corpurile oamenilor, marea majoritate fiind compuşi puţin cunoscuţi sau necunoscuţi, se arată într-un studiu publicat în revista Live Science, potrivit Digi24. Aceste substanţe chimice, care nu au mai fost observate anterior la oameni, au fost descoperite în cadrul unui studiu efectuat pe femei însărcinate şi nou-născuţii lor. Concluziile sunt îngrijorătoare având în vedere că se cunosc foarte puţine informaţii despre aceste substanţe chimice şi efectele lor potenţiale asupra sănătăţii, susţin autorii noului studiu, potrivit sursei citate, scrie Agerpres. Mai mult, femeile însărcinate şi nou-născuţii lor reprezintă o categorie de populaţie deosebit de vulnerabilă.


"Suntem foarte îngrijoraţi de aceste expuneri în timpul sarcinii deoarece aceasta este o perioadă de dezvoltare foarte vulnerabilă", a declarat autoarea principală a cercetării, Tracey Woodruff, care conduce Programul de sănătate reproductivă şi mediu (PRHE) şi Centrul de cercetare a mediului şi impact asupra sănătăţii (EaRTH), ambele la Universitatea din California.


"Pot influenţa sănătatea mamei ulterior. Şi reprezintă o perioadă vulnerabilă de dezvoltare pentru făt, astfel încât poate avea consecinţe copilărie şi pe tot parcursul vieţii", a adăugat ea.


Printre aceste substanţe chimice nou detectate se numără perfluoroalchil şi polifluoroalchil, sau PFAS. Aceste substanţe chimice, utilizate în produsele de larg consum, cum ar fi vase de gătit antiaderente şi cutii de pizza, rămân în corpul uman pentru o lungă perioadă de timp şi se pot acumula, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului (EPA) din Statele Unite. Zece dintre substanţele nou detectate au fost plastifianţi sau substanţe chimice utilizate în producţia de materiale plastice. De exemplu, unul dintre plastifianţii detectaţi, un grup de substanţe chimice numite ftalaţi, se găsesc adesea în ambalajele de tip fast-food şi au fost asociaţi cu efecte adverse asupra sănătăţii. Două dintre substanţele chimice nou detectate sunt utilizate în produsele cosmetice; unul în pesticide, mai scrie Agerpres.


Dar cele mai multe - 37 - dintre aceste substanţe chimice nou detectate sunt cele despre care cercetătorii au puţine informaţii, sau chiar deloc, au notat autorii studiului. În pofida faptului că sarcina reprezintă o perioadă vulnerabilă de dezvoltare, există date insuficiente referitoare la substanţele chimice la care mamele şi fetuşii pot fi expuşi, în parte din cauza unei lipse a metodelor pentru detectarea acestor substanţe chimice, a declarat Woodruff pentru Live Science. Metodele actuale de monitorizare a expunerii umane la substanţe chimice implică de obicei screening-ul pentru doar câteva sute din aproximativ 8.000 de substanţe chimice produse sau importate în SUA în fiecare an, au scris autorii în studiu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7495 secunde