Studiu: Infecția cu coronavirus asigură un grad de imunitate similar vaccinurilor anti-Covid

239
Studiu: Infecția cu coronavirus asigură un grad de imunitate similar vaccinurilor anti-Covid - test-1614238435.jpg

Articole recomandate

Persoanele care se îmbolnăvesc de Covid-19 dezvoltă un grad de imunitate similar celui dobândit prin vaccinare și care poate ține câteva luni, arată nou nou studiu realizat de cercetătorii americani, scrie LA Times.


Studiu a urmărit evoluția a sute de mii de americani testați pozitiv pentru infecția cu coronavirus. La aceste persoane, riscul de infectare la trei luni de la diagnosticul inițial este cu aproximativ 90% mai mic decât în cazul celor care nu au trecut prin boală, arată cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului din SUA.


Ca termen de comparație, vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna au redus riscul de îmbolnăvire cu 94% în timpul testelor clinice.


Studiul a fost publicat miercuri în revista de specialitate JAMA Internal Medicine.


Sunt trei lucruri importante pe care cercetătorii trebuie să le afle pentru a înțelege valoarea biologică a anticorpilor, potrivit medicului Mitchell H. Katz, șeful sistemului de sănătate municipal din New York. Acestea sunt: Ne protejează anticorpii de infectare? Pot fi detectați anticorpii prin intermediul testelor? Și cât ține imunitatea?


„Noul studiu oferă răspunsuri liniștitoare la primele două întrebări”, a scris Katz într-o notă care a însoțit studiul.


Pentru a studia imunitatea dobândită în urma bolii, cercetătorii americani au examinat rezultatele a peste 3 milioane de teste de sânge administrate în SUA de la începutul pandemiei, până în data de 23 august. Dintre acestea 378.606 au fost pozitive, indicând prezența anticorpilor pentru SARS-CoV-2 - semn că persoana respectivă a fost infectată.


Dintre milioanele de oameni care au fost testați, o parte - aproximativ 11% dintre cei testați pozitiv și 9,5% dintre cei care au ieșit negativ - au mai făcut ulterior încă un test pe bază de exudat nazo-faringian, care detectează prezența materialului genetic al coronavirusului în probele de pacienți.


Cercetătorii au descoperit că doar 3-4% dintre cei testați negativ pentru anticorpi COVID au ieșit pozitiv apoi la la testele efectuate în următoarele 90 de zile și chiar și mai târziu.


Pe de altă parte, dintre cei care au fost infectați inițial la prima testare, doar 2,7% au mai ieșit pozitiv după o lună. Procentul a scăzut la 1,1% în a treia lună. După 90 de zile de la diagnostic, doar 0,3% dintre aceștia s-au reinfectat.


Rata de infectare cu coronavirus a fost de 10 ori mai mică în rândul persoanelor care au trecut deja prin boală, față de cei care nu aveau imunitate. Cercetătorii au ajuns la concluzia că boala oferă o imunitate similară cu cea dată de vaccinurile anti-Covid produse de PFizer și Moderna.


Sursa: LA Times




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7547 secunde