Studiu: Asimptomaticii au aceeași cantitate de coronavirus ca pacienții simptomatici

Vineri, 07 August 2020
125
Un studiu detaliat realizat în Coreea de Sud, pe un eșantion de 303 persoane, a arătat că 29% dintre persoanele infectate cu coronavirus nu au prezentat niciodată simptome, dar au avut aceeași cantitate de virus ca persoanele simptomatice, scrie Agerpres, citând AFP.


Studiul, condus de Seungjae Lee de la Universitatea Soonchunhyang și publicat joi în revista americană Jama Internal Medicine, s-a concentrat pe un focar de cazuri de contaminare în cadrul unui grup religios din Daegu, în Coreea de Sud, în februarie. Autoritățile au decis să plaseze în izolare cazurile pozitive cu puține sau fără simptome într-o clădire guvernamentală, unde medicii și asistentele le-au monitorizat atent evoluția simptomelor și le-au testat încărcătura virală în mod regulat.


Grupul era format din tineri, cu o vârstă medie de 25 de ani. Din 303 persoane, 89 nu au prezentat niciodată simptome, o proporție de 29%.


În condițiile în care persoanele în cauză au fost ținute în izolare până când au fost testate negativ, personalul medical a putut distinge între cazurile pre-simptomatice și cazurile asimptomatice. De fapt, 21 de persoane s-au prezentat inițial ca fiind pozitive pentru coronavirus și fără simptome, dar au avut în cele din urmă simptome. Numeroase studii în care pacienții sunt testați o singura dată pot confunda cazurile pre și asimptomatice.


Concluzia studiului este că concentrațiile de virus la pacienții asimptomatici au fost "similare cu cele de la pacienții simptomatici", au afirmat autorii.


Însă găsirea de particule virale reziduale în nas, gât sau plămâni nu înseamnă neapărat că aceste persoane au fost contagioase. Aceasta este una dintre marile întrebări ale pandemiei: în ce proporție cazurile asimptomatice sunt vectori ai virusului? Pe de o parte, nu tușesc, însă pe de altă parte, nu stau în izolare și, prin urmare, intră în contact cu alte persoane.


"Este important să subliniem că detectarea ARN-ului viral nu este sinonim cu prezența unui virus infecțios și transmisibil", au avertizat autorii studiului, care au subliniat că studii epidemiologice și experimentale mai ample sunt necesare pentru a înțelege acest lucru.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.1356 secunde