Strigător la cer! Un doctor la 2.263 de şcolari şi preşcolari din Constanţa

2737
Strigător la cer! Un doctor la 2.263 de şcolari şi preşcolari din Constanţa - cabinetesursanationalinstituteof-1601397525.jpg

Articole de la același autor

La momentul actual, la nivelul județului Constanța există cabinete medicale în fiecare unitate de învățământ, mai puțin în cadrul Școlii nr. 14 și Grădinița nr. 39, susțin reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța.

Ca în fiecare an, unitățile de învățământ încep anul școlar cu aceeași problemă: lipsa personalului medical, care să poată fi prezent în fiecare zi, în fiecare școală, grădiniță sau liceu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța, Mihaela Scutariu, și în anul școlar 2020-2021 se menține deficitul de personal medical, dar au fost făcute, deja, demersuri către autorități pentru a se face angajări pe perioadă determinată, fără concurs, pe durata stării de alertă, conform art. 27 din Legea nr. 55/2020.

Practic, în prezent, avem un număr de 29 de medici de medicină generală și stomatologie, din care zece medici sunt detașați în cadrul DSPJ Constanța. „Drept urmare, asistența medicală în unitățile de învățământ preuniversitar de stat este asigurată de un număr de 19 medici, la 43.000 de copiii”, ne-a declarat reprezentantul DGAS.

Ca urmare, la un simplu calcul reiese că un medic are în responsabilitate un număr de 2.263 de copii. Din cauza lipsei de personal medical, între timp s-a apelat la medicii dentişti, doar că pentru un specialist este greu să facă treaba unui medic şcolar. Unde mai pui că, în anii trecuţi, cel puţin, cabinetele şcolare au avut de suferit de pe urma slabei aprovizionări cu medicamente şi materiale sanitare. Deocamdată, însă, a subliniat Scutariu, există suficiente medicamente și materiale sanitare, urmând să se facă aprovizionarea în curând.

„Noi avem cabinet medical, avem cabinet stomatologic, amândouă renovate/reutilate, doctor stomatolog, asistentă. Doctorul de Medicină Generală îl împărțim cu Liceul Traian, după ce în luna martie, doamna doctor și-a dat demisia. Pe medicul pe care îl împărțim cu liceul Traian nu l-am văzut niciodată. Am făcut o adresă la DSP în această privință, sper să se rezolve curând. Avem, deci cadre medicale la 1.016 elevi și 71 cadre didactice. Nu este rău, avem mai mult ca în alte instituții școlare, dar dacă se înrăutățesc lucrurile, va fi complicat de păstrat un echilibru”, ne-a declarat Bianca Ibadula, director adjunct al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

O altă problemă cu care se confruntă copiii, pentru că acum ne referim la ei, este că majoritatea cabinetelor sunt situate la etajele I sau II şi nu la parter, iar în cazul în care un elev este accidentat, spre exemplu sau are o problemă mai gravă de sănătate, este mai greu să fie transportat dacă este nevoie de ambulanţă. Cu toate acestea, elevii se prezintă la medic ori de câte ori au o problemă de sănătate şi nu se simt bine. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6535 secunde