Strada Olteniei, un amalgam între nou și vechi. "Cândva reunea un buchet de etnii"

1780

Articole de la același autor

O stradă aparent neînsemnată, care se întinde pe mai puțin de jumătate de kilometru, în centrul municipiului Constanța. Doar câteva elemente arhitecturale, ce au rezistat pe fațadele fostelor case boierești, mai stau mărturie pentru trecutul acestei zone: Cândva, strada Olteniei reunea, perfect, "mozaicul de etnii" al Constanței. 


O stradă în centrul municipiului Constanța, care se întinde pe mai puțin de jumătate de kilometru. Astăzi, strada Olteniei este un amalgam între nou și vechi: case ce încă mai păstrează elementele arhitecturale ale anilor ’90 alături de imobile moderne, "îmbrăcate" în sticlă; centru rezidențial, sedii de instituții, alături de gospodării sărăcăcioase, cu garduri din lemn, rupte, sau ruine ale unor clădiri ce au avut însemnătate în istoria orașului. Cândva, însă, strada Olteniei reflecta perfect esența Dobrogei, căci reunea, pe lungimea ei, "un buchet de etnii", cum a descris-o dr. Despina Hagiu, reputat medic constănțean. În copilăria ei, până la începerea celui de Al Doilea Război Mondial, Despina Hagiu a locuit pe această stradă împreună cu familia ei și rememorează întotdeauna cu drag clipele petrecute aici. 
"Pe strada Olteniei, de la numărul 1 până la capătul ei erau toate etniile: armeni, greci, evrei, nemți, români", își amintește constănțeanca. 


La numărul 7, de exemplu, un grec și un evreu dețineau o fabrică de halva. "Bella Gusta se numea fabrica și avea două intrări: pe strada Olteniei, pentru marfă, iar pe Atelierelor, pentru birouri. La naționalizare, au plecat în America de Sud și mi-a spus un grec, care a fost pe acolo, că a văzut firma în orașul Sao Paolo, semn că și-au continuat afacerea", își amintește femeia. 
La distanță de câteva case, la numărul 11, un armean deținea o casă boierească, iar în curte o micuță fabrică de teracote și cahle. Astăzi, frumoasa casă boierească mai poate fi recunoscută doar prin elementele arhitecturale păstrate sub nivelul acoperișului. Farmecul de altă dată i-a fost distrus odată cu naționalizarea și cu ajutorul locatarilor aduși de comuniști. "Peste drum, era altă casă boierească, familia avea mori și moșie, apoi venea casa lui Zarcuzon, iar în imobilul următor au stat niște greci, Elefteriadis. La câteva case distanță, a stat un aromân, a cărui fată a plecat în Grecia și are un lanț de farmacii", își mai amintește constănțeanca. 


Pe lângă faptul că locatarii aveau diverse etnii, aveau și îndeletniciri diferite, de la muncitori, profesori, avocați, afaceriști sau strungari. De exemplu, pe această stradă se regăseau patru ateliere de strungării, unul fiind deținut și de tatăl Despinei Hagiu. 


Locuința unui filantropi, ajunsă groapă de gunoi


Pe această străduță, astăzi aparent nesemnificativă, la numărul 27, își avea locuința și una dintre personalitățile care a contribuit la dezvoltarea culturală a Constanței: afaceristul grec Demostene Tranulis. Negustor de cereale, acesta a construit, din fonduri proprii, primul teatru din Dobrogea - astăzi Teatrul de Stat Constanța -, a adus prima proiecție de film la malul mării și a contribuit împreună cu frații săi la construirea clădirii Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și a Capelei Militare. O plăcuță comemorativă amintește trecutul fabulos pe care l-a avut imobilul ajuns în prezent în paragină. Locuința de pe strada Olteniei, atât Despina Hagiu, cât și o nepoată a lui Demostene Tranulis, Evanghelia Tsevelechi, o descriau în urmă cu ceva timp ca fiind "fantastică", "decorată cu mult bun gust, cu un interior deosebit". În prezent, însă, din imobil mai rezistă doar pereții exteriori dinspre stradă. În rest, toate s-au prăpădit și ce nu a distrus timpul, au făcut-o "intrușii", care au transformat-o în groapă de gunoi. "Imobilul are proprietar privat, iar în urmă cu un an, acesta a fost înștiințat că trebuie să curețe imobilul și să asigure căile de acces. Proprietarul s-a conformat, dar între timp persoane necunoscute au provocat distrugeri și au înlăturat din cărămizile care blocau accesul. Poliția Locală a luat act de cele întâmplate și îl va înștiința pe proprietar că trebuie din nou luate măsuri", ne-a precizat Diana Sobaru, purtător de cuvânt la Primăria Constanța. 


Istorie lăsată în paragină  
În capătul străzii Olteniei, două imobile, de asemenea de mare însemnătate în trecutul urbei mai rezistă încă vicisitudinilor, deși cu greu: Hanul "Balcan", un monument istoric lăsat în paragină pe care moștenitorii s-au tot certat în ultimii ani, iar în prezent este pus în vânzare pentru aproape un milion de euro, cât și atelierul unde a fost construit primul hidroavion, "GETTA", din care au mai supraviețuit însă doar vreo doi pereți. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8848 secunde