Stație meteorologică modernă, în stațiunea Mamaia. "Furnizează date cu acuratețe maximă!"

472
Stație meteorologică modernă, în stațiunea Mamaia.

Articole de la același autor

Coasta din Mamaia și Constanța va fi monitorizată de o stație meteo modernă, care va strânge date despre vremea la malul mării, direcția și viteza vântului, precum și modul cum se transformă linia țărmului. Cea veche, din curtea Centrului de Meteorologie Dobrogea, nu mai prezintă date reale, fiind înconjurată de clădiri noi, înalte.

O stație meteo modernă a fost montată pe digul T9, noul dig de la intrare în stațiunea Mamaia. Aceasta a fost amplasată în urma unui parteneriat încheiat între Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral și Centrul Regional Meteorologic Regional (CMR) Dobrogea și va ajuta la colectarea de noi date meteorologice în stațiunea Mamaia.

Stația meteorologică automată va fi exploatată de Centrul Regional Meteorologic Regional Dobrogea, fiind dotată cu traducător de vânt. Aceasta va ajuta la îmbogățirea șirului de date statistice ce stau la baza studiilor de dinamică costieră și morfologică a liniei țărmului. Cu ajutorul stației, se înregistrează și se transmit date referitoare la direcția și viteza vântului în această locație, date pe care CMR Dobrogea le pune și la dispoziția Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral.

Digul T9 a fost construit în cadrul proiectului cu finanțare europeană "Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord" și face parte din lotul Mamaia Sud.

"Semnarea acestui parteneriat și amplasarea stației pe digul aflat în exploatarea noastră, a Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, este necesară și pentru stațiunea Mamaia și Portul Constanța, fiind date foarte relevante pentru toate instituțiile publice și agenții economicii din zonă și din Portul Constanța pe care le solicită și de care au foarte mare nevoie. Această stație îi va ajuta pe meteorologii de la Centrul Regional să întocmească prognozele meteorologice, care vor avea o acuratețe maximă având în vederea locația acestei stații, digul T9 care pleacă de pe țărm și înaintează în largul mării", a precizat directorul ABADL, Bogdan Bola.



Date eronate, de la o stație veche, înconjurată de clădiri înalte


Noua stație va permite o prognoză reală pentru zona de coastă, având în vedere că cea veche este înconjurată de clădiri noi, înalte, care influențează determinarea datelor corecte.

"Amplasarea acestei stații meteorologice pe digul din zonă a fost necesară pentru că inițial aceasta se afla în curtea Centrului Regional Meteorologic Regional, dar datele emise nu erau relevante, pentru că în zonă s-au construit multe clădiri înalte, astfel că, de exemplu, viteza vântului a scăzut de la șapte metri pe secundă la doi metri pe secundă. Este o stație automată de ultimă generație, care oferă informații referitoare la temperatura aerului, viteza și direcția vântului, presiunea atmosferică și umezeala", a explicat directorul Centrului Regional Meteorologic Regional Dobrogea, Marius Coțofan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4539 secunde