Stație de epurare modernă, la Medgidia. În Canalul Dunăre-Marea Neagră ajunge apă curată și purificată

501
1

Articole de la același autor

Programul ambițios al RAJA de a moderniza stațiile de epurare din județul Constanța a inclus și stația de epurare din Medgidia. Deși au fost întâmpinate unele dificultăți, lucrările au fost conduse la bun sfârșit, astfel încât stația a fost pusă în funcțiune la sfârșitul săptămânii trecute. 


Reabilitarea stației de la Medgidia a fost inclusă în proiectul amplu de reabilitare și modernizare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța și Ialomița, demarat de către RAJA cu fonduri europene încă din anul 2007. 


La Medgidia, proiectul a presupus două investiții. Prima a fost de reabilitare a rețelei de apă și extinderea rețelei de canalizare, cu o valoare totală de 3.785.354,86 de lei, în care au fost reabilitate opt puțuri, rețeaua de apă a fost extinsă cu 782 de metri, iar cea de canalizare cu 1.125 de metri. Cea de-a doua etapă a privit retehnolo-gizarea și introducerea treptei de epurare avansată la stația de epurare, cu o valoare de 32.259.738,32 de lei. 


"Contractul de lucrări pentru reabilitarea stației de epurare a fost semnat la data de 7 iunie 2011 cu Asocierea Alpine Bau GmbH Austria - SC Urban Electric SRL Ploiești. La doi ani după demararea con-tractului, în 2013, liderul Asocierii Alpine Bau GmbH, a doua firmă de construcții ca mărime din Austria, a intrat în procedură de faliment, fapt ce conduce la rezilierea contractului. În urma analizelor privind riscurile ce ar fi decurs din această situație, s-a decis continuarea contractului de către firma românească SC Urban Electric SRL Ploiești.


Deși au apărut sincope majore în execuție, ulterior, toate obstacolele au fost depășite și proiectul a fost dus la bun sfârșit", a declarat di-rectorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe. 


Peste 66.500 de locuitori deserviți 
În prezent, stația de epurare cu tehnologia propusă (treaptă de epurare mecanică, treaptă de epu-rare biologică și terțiară și treaptă de tratare a nămolului rezultat în urma procesului de epurare) asigură separarea și îndepărtarea elemen-telor impurificatoare conținute în apele uzate, aducându-le în limitele admise pentru a putea fi descărcate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Stația are o capacitate de 66.500 de locuitori echivalenți și asigură tratarea apelor uzate colectate din aglomerarea Medgidia. 


"Schema de epurare aleasă, cu tehnologie clasică, corespunde debitelor caracteristice de ape uzate și concentrațiilor indicatorilor de poluare și urmărește reținerea mate-riilor în suspensie (MTS), a substan-țelor flotante, eliminarea substanțelor organice biodegradabile (exprimate în CBO5), nitrificarea, denitrificarea și stabilizarea anaerobă a nămolului", a mai spus directorul RAJA. 


Biogasul din nămol, folosit ca energie electrică 
În cadrul contractului, au fost executate lucrări de demolare/con-servare și reabilitare a obiectelor existente, precum și construcția unor obiecte noi, fiind obligatorie menținerea în funcțiune a stației de epurare pe toată perioada reabilitării. Sunt prevăzute, de asemenea, două unități de cogenerare care utilizează biogasul produs din procesul de fermentare anaerobă, biogas pe care îl conver-tește în energie electrică, ajutând astfel la reducerea consumului de energie electrică din rețeaua publică.


Comentează știrea

Constantean
30 mai 2016
Ma numesc Fagadau Balalau

Sunt discipolul și urmasul Paiaței Drogate și al Butoiului Stalinskaya și va garantez ca daca o sa ma alegeti o sa fac tot ce-mi va sta in putinta pt. a fura cit mai mult și pt.a va jupui de bani pe toate directiile, in special prin tilhariile abominabile pe care le exercit asupra voastra impreuna cu degeneratul mintal Stroe prin folosirea RAJA, cel mai criminal cartel mafiot din Romania. Este cunoscut faptul ca pretul apei e de cel putin 4 ori mai mare decit ar trebui sa fie in mod normal ; e o aberatie a ratiunii ca apa de canalizare sa fie pusa pe factura in aceiasi cantitate ( !!!) ca apa potabila ; apa de canalizare ar trebui sa reprezinte ≈55% din cantitatea de apa potabila. O alta aberatie a ratiunii este ca 1 m cub de apa de canalizare costa aproape la fel ca apa potabila ! Va marturisesc ca RAJA face o serie de investitii fantoma cu banii vostri, investitii care sunt doar pe hirtie, de ex : apa scoasa de la mare adincime ; monitorizarea retelelor de apa prin satelit ; investitii in alte judete si in Republica Moldova. Repet, aceste "investitii" sunt doar pe hirtie, pt. ca in realitate sunt doar praf in ochii vostri deoarece banii vostri intra in buzunarele mele si ale lui Stroe. Dragii mei, sincer sa fiu, imi pare rau ca va tilharesc in cel mai meschin mod posibil impreuna cu Stroe, dar fac asta pt. ca nu vreau sa fiu mai prejos decit maestrul meu, adica vreau si eu un bungalow in Madagascar. Ce, eu’s mai prost ca Mazare ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6784 secunde