Starea de urgență aproape a golit Constanța de taxiuri! "Preferăm șomajul tehnic!"

6725
Starea de urgență aproape a golit Constanța de taxiuri!

Articole de la același autor

Restricțiile impuse de starea de urgență au dus la înjumătățirea numărului taxiurilor de pe străzile Constanței. Deja aproximativ 500 de taximetriști și-au depus actele pentru șomaj tehnic sau pentru indemnizații pentru persoanele fizice autorizate. Iar cei care încă se mai încumetă să iasă pe "traseu" spun că mai mult pierd bani, căci abia dacă au câte un client la câteva ore.

De la decretarea stării de urgență la nivelul României, reporterii "Cuget Liber" au fost prezenți pe stradă, pentru a lua pulsul comunității, prezentând cititorilor, rând pe rând, care sunt urmările restricțiilor în toate colțurile municipiului - reședință de județ. În ediția de astăzi, vă prezentăm situația taximetriștilor. Până în urmă cu aproximativ patru săptămâni, numărul acestora era considerat de mulți ca fiind "sufocant" pentru necesarul real al Constanței. Astăzi, însă, abia dacă mai pot fi zărite câteva taximetre gonind pe arterele municipiului.

Stațiile de taxiuri din cartiere, unde în trecut staționau între patru - șase autoturisme, în prezent sunt goale. Aceeași situație este și în cartierele Poarta 6, CET, Anda, Tomis 2, Tomis Nord. În schimb, situația se schimbă când ajungem în apropierea piețelor agroalimentare sau a supermarketurilor, unde găsim staționate și câte zece autoturisme. La fel, în fața Gării Constanța, stația încă este plină. Ce e drept, nu mai sunt atât de multe taxiuri precum în zilele bune !

Unii dintre taximetriști au mănuși, foarte puțini dintre ei au măști, iar cei mai mulți spun că "nu mai merge treaba!". "Avem mulți colegi care nu mai ies pe traseu, pe de o parte pentru că le este teamă, pe de altă parte, pentru că nu mai rentează. Dacă avem un client la două – trei ore, ceea ce este foarte puțin", ne spune Cătălin, unul dintre taximetriștii pe care-l întâlnim în apropierea pieței din Tomis 3.



"În patru ore, o cursă de 10 lei!"


"În cazurile fericite se mai fac cinci - șase curse la o tură de 10/12 ore. Dispeceratele au mai redus taxa de colaborare, dar în rest sunt aceleași costuri așa că nu se mai merită și mulți au ales să tragă pe dreapta până se încheie starea de urgență. Îmi spunea un coleg că în patru ore, de când a ieșit pe stradă, a avut o cursă de 10 lei. Se mai merită să ieșim pe stradă?", ne spune un alt taximetrist.

În aceste condiții, mulți dintre ei au ales să depună actele pentru sprijinul oferit de la bugetul de stat, sub formă de șomaj tehnic sau indemnizații pentru persoane fizice autorizate. Ba mai mult, sunt destui cei care consideră că taximetria ar trebui interzisă în această perioadă. "Ar trebui interzisă taximetria, pentru că nu putem să ne protejăm cum trebuie. Pe de o parte, nu găsești în comerț măști, mănuși și biocide pentru a dezinfecta mașina după fiecare client, iar dacă găsești, sunt foarte scumpe. Apoi, nu îi poți întreba pe toți clienții, înainte să se urce în mașină, dacă se simt bine, dacă au febră. E riscul prea mare pentru a ne îmbolnăvi familiile pentru câțiva zeci de lei. Din partea autorităților nu am avut niciun sprijin, decât o foaie A4, pe care să o lipim în mașină, cu sfaturi că trebuie să dezinfectăm după fiecare client, să purtăm mască și mănuși. A și bineînțeles, să nu ne lipsească acea foaie A4, că altfel, ne amendează Poliția Locală!", ne spune unul dintre taximetriștii care a ales, zilele acestea, să suspende activitatea.

"Nu sunt de acord cu interzicerea taxiurilor"

Lică Neagu, președintele Camerei Taximetriștilor Constanța, a declarat pentru "Cuget Liber" că, în prezent, pe străzile municipiului mai sunt în jur de 50% dintre taxiurile care au licență. "Aproximativ 50% din parcul de taxiuri mai este pe stradă, iar o suprafață precum cea a Constanței, aceste mașini nici nu se observă. Până în prezent, aproximativ 500 de persoane au depus cereri pentru șomaj tehnic sau pentru indemnizații pentru persoanele fizice autorizate. Este un număr considerabil, care arată că taximetriștii aleg să se protejeze. Sunt cazuri care nu se încadrează în criteriile impuse de stat, dar aleg să stea acasă. Cine vrea să creadă, bine, cine nu, asta este, dar taximetriștii fac parte din categoria celor care sunt în prima linie, alături de polițiști, medici, militari, căci intră în contact direct cu oamenii și oricât s-ar proteja, există riscuri", a subliniat Lică Neagu. Acesta a mai subliniat că nu este de acord cu ideea interzicerii taximetriei, pe perioada stării de urgență - adusă în discuție săptămâna trecută de ministrul Transporturilor, Lucian Bode - căci sunt situații când prezența unui taxi poate fi vitală. "Nu se poate ajunge atât de departe, să fie interzise. În primul rând trebuie să ne gândim că pot fi situații în care singurul mijloc rapid de transport este un taxi; poate este cineva care are nevoie să ajungă urgent la spital și nu ar trebui aglomerate ambulanțele, în special în această perioadă", a mai arătat Lică Neagu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4766 secunde