Sprijin profesionist, acasă, pentru bătrânii singuri. Cursuri gratuite de îngrijitori

539
Sprijin profesionist, acasă, pentru bătrânii singuri. Cursuri gratuite de îngrijitori - fondsprijinpentrubatrani2-1634145758.jpg

Articole de la același autor

Bătrânii singuri, care nu au pe nimeni care să-i îngrijească, să le cumpere mâncare, să le plătească facturile, să le spună o vorbă bună, să le ţină de urât, chiar şi pentru scurt timp, vor primi sprijin din partea autorităţilor locale. Persoane pregătite special pentru a-i ajuta vor merge la ei acasă, le vor face menajul, cumpărăturile şi îi vor ajuta să gătească ori să se spele.

Primăria Constanţa demarează programul prin care vârstnicii din oraş vor beneficia de îngrijire socială şi medicală, la ei acasă. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi este derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Este vorba despre 160 de persoane vârstnice aflate în situaţii de dependenţă sau în risc de excluziune socială care vor beneficia de servicii integrate la domiciliu. Într-o primă etapă, vor fi recrutate 32 de persoane pentru a participa la programul de formare profesională pentru ocupaţia de îngrijitori bătrâni la domiciliu, iar, până la finele anului 2021, acestea vor ajunge în casele vârstnicilor aflaţi în nevoie.

Astfel, zilele acestea, Direcţia Generală de Asistenţă socială primeşte înscrieri pentru cursurile de îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Pregătirea este gratuită şi cursurile vor începe pe 15 octombrie. Cursul va avea o durată de pregătire de 360 de ore. După susținerea examenului, se eliberează un certificat de calificare recunoscut la nivel naţional şi european, emis de Ministerul Educației şi Ministerul Muncii şi Protecției Sociale, şi un supliment descriptiv la certificatul de calificare, supliment ce cuprinde competenţele dobândite în urma cursului.

„După absolvirea programului de formare profesională, celor 32 de persoane calificate li se va acorda subvenție în valoare de 1.800 de lei de persoană și vor fi angajate în cadrul DGAS Constanța pe perioada determinată, în funcția de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Cursul va include un modul de dezvoltare durabilă, egalitate de șanse și participare civică, pentru a facilita contactul cursanților cu activitatea de acordare a serviciilor la domiciliul persoanelor vârstnice”, explică managerul de proiect, Cristina Adamescu.

„Nu există criterii de selecţie a vârstnicilor!”

În ce priveşte vârstnicii care vor beneficia de serviciile de îngrijire la ei acasă, autorităţile locale anunţă că vor publica informări cu privire la posibilitatea de a fi înscrişi în program. „Avem deja o bază de date cu posibili beneficiari, pentru că ei, în diverse forme, au mai solicitat ajutorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială. De asemenea, vor fi publicate anunţuri şi informări către cetăţeni. Nu există criterii de selecţie. Cu siguranţă vor fi mai multe solicitări decât numărul de 160 cuprins în proiect, însă există posibilitatea ca, pentru unii dintre ei, serviciile să fie scurte şi, pe măsură ce proiectul se derulează, unii dintre ei să iasă din program şi să intre alţii”, precizează directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, dr. Adriana Câmpeanu.

Practic, serviciile vor fi acordate specializat şi constau în ajutor pentru îndeplinirea activităţilor de bază ale vieţii zilnice, pentru recuperare, precum kinetoterapie, fizioterapie, gimnastică medicală şi chiar psihoterapie, dar şi servicii medicale. Toate acestea vor fi gratuite pe perioada derulării proiectului finanţat din fonduri europene. Însă autorităţile locale susţin totuşi că programul va continua în municipiul Constanţa şi după încheierea proiectului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3935 secunde