"Spălarea mâinilor", un simplu gest care îi poate feri pe școlari de mult chin

285

Articole de la același autor

Medicii infecționiști constănțeni avertizează că, în această perioadă, există un risc mare de răspândire a virusurilor și bacteriilor cauzatoare de meningită, dar și alte boli infecțioase, mai ales în rândul școlarilor și a preșcolarilor, de aceea, specialiștii îi sfătuiesc pe copii să acorde o atenție deosebită igienei personale, mai ales igienei mâinilor. 


Așadar, mare atenție în această perioadă, deoarece meningita virală poate fi transmisă prin mâncare, apă și obiecte contaminate, iar cazurile severe pot duce la febră mare și frisoane. Pe lângă meningita virală, mai există și meningita bacteriană, mult mai agresivă ca simptome și manifestare. Din fericire, incidența ei este destul de rară. Așa că, dragi părinți, dacă observați următoarele simptome la cei mici, este de dorit să mergeți cu ei la un consult de specialitate: gât înțepenit și durere în zona cervicală, febră și frisoane, dureri de cap, stări de vomă, refuzul de a mânca, dureri musculare și somnolență.


Specialiștii spun că meningita este o infecție, o inflamare a membranelor care învelesc creierul și măduva spinării și, uneori, și a lichidului cefalorahidian. "Atunci când aceste membrane se inflamează, la celulele creierului ajunge mai puțin sânge, așadar, mai puțin oxigen. Dacă nu se tratează, în unele cazuri, pot apărea sechele ale creierului. Infecția apare mai frecvent la copii, la adulții tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, la adulții în vârstă și la persoane care au o afecțiune cronică, precum o scădere a sistemului imun. Meningita poate îmbrăca forme ușoare sau severe, ce pot amenința viața", a explicat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătății, DSPJ Constanța.


Prevenirea contaminării în colectivitate


Reprezentanții Direcției Județene de Sănătate Publică Constanța (DSPJ) spun că școlarii și preșcolarii se încadrează în grupurile predispuse acestei afecțiuni, de aceea, reprezentanții instituțiilor de învățământ sunt sfătuiți să îi îndemne pe copii să respecte măsurile de prevenție. Potrivit acestora, măsurile de igienă curente sunt suficiente, cu condiția ca ele să fie corect aplicate. Respectarea normelor de igienă personală și colectivă previne îmbolnăvirile și epidemia.


"Recomandăm ca în unitățile de învățământ să se insiste pe triajul clinic zilnic al elevilor, cu trimiterea imediată a celor cu simptomatologie la medicul de familie sau medicul de medicină școlară. De asemenea, este foarte importantă aerisirea spațiilor, atât a celor destinate cursurilor, cât și a celor de tranzit și grupurile sanitare. Curățenia și dezinfecția riguroasă în spațiile de învățământ și la grupurile sanitare sunt la fel de importante. Elevii trebuie educați intens, cu recomandarea de folosire a batistelor de unică utilizare, inclusiv în caz de strănut sau tuse, precum și spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des (înainte de masă, după folosirea grupurilor sanitare și ori de câte ori este nevoie). Obiectele personale (sticla cu apă, paharul, prosopul etc.) nu se utilizează în comun!", au explicat specialiștii DSPJ Constanța. 


Cum se manifestă meningita


Cele mai frecvente simptome ale tuturor formelor de meningită includ: febră, durere de cap severă și persistentă, gâtul înțepenit și dureros, la încercarea de a atinge pieptul cu bărbia, vărsături, confuzie și un nivel scăzut de luciditate, convulsii, oboseală, slăbiciune, dureri musculare, sensibilitatea ochilor și dureri la lumină puternică, amețeală. 


Pentru a descoperi îmbolnăvirile din școli, grădinițe și creșe, și pentru a limita răspândirea lor, reprezentanți ai DSPJ Constanța, fac, anual, triaje. "Scopul triajului este de a depista și izola precoce, înainte de intrarea în colectivitate, persoanele cu boli contagioase, cum este meningita. În acest sens, eventualele suspiciuni de meningită sunt îndrumate către Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, unde li se pune un diagnostic cert. Ulterior, copiii sunt reintegrați în colectivitate, pe baza avizului epidemiologic. Recomandarea DSPJ Constanța este de triaj zilnic, cu eliminarea temporară din colectivitate a celor cu semne de îmbolnăvire și care vor fi acceptați la cursuri numai cu avizul epidemiologic", mai spun reprezentanții DSPJ.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5425 secunde