Situaţie revoltătoare, la Constanţa. Grădiniţă nou-nouţă, abandonată de 13 ani

3455

Articole de la același autor

În timp ce autorităţile locale caută soluţii pentru a mări numărul creşelor şi grădiniţelor din Constanţa şi a acoperi necesarul de spaţii pentru copilaşi, o clădire nouă, dar neterminată, stă abandonată într-unul dintre cele mai mari cartiere ale oraşului. Purtat prin instanţe de mai bine de 10 ani, imobilul ar putea primi mai multe grupe de preşcolari sau chiar de creşă, având în vedere criza de locuri pentru cei mici.

Începută cu surle şi trâmbiţe, în anul 2008, clădirea nouă a Grădiniţei nr. 47 „Lumea poveştilor” din Constanţa nu este gata nici acum. Ministerul Educaţiei a cheltuit 1,9 miliarde de lei pentru acest contract, menit să crească numărul de locuri pentru unitatea de învăţământ preşcolar. Banii s-au terminat rapid, dar nu şi imobilul nou, care zace abandonat şi care se distruge pe zi ce trece.



Proiectul trebuia să ne vină în ajutor, să rezolvăm problema numărului mare de copii de aici din zonă. Erau foarte multe solicitări şi nu aveam unde să-i primim. Banii au venit de la Ministerul Educaţiei. Contractul, în valoare de 19 milioane lei vechi, cum era la vremea respectivă, cumula unele lucrări pentru reabilitarea clădirii grădiniţei şi construirea clădirii noi. Aveam mare nevoie de spaţiile respective. Din păcate, nu s-a rezolvat nimic. Aproape 13 mai târziu, suntem în aceeaşi situaţie. Banii nu au ajuns, s-a mărit şi TVA-ul între timp şi au fost insuficiente fondurile, până când nu au mai venit deloc”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul Grădiniţei nr. 47 Constanţa, Elena Tega.

Trist este că, în tot acest timp, nu doar că imobilul rămas la roşu s-a degradat văzând cu ochii, dar a fost şi blocat în litigii în instanţă. „Contractul a fost semnat cu SC Maraton Trans SRL. Constructorul a făcut ce a putut, dar nu mai erau bani. Şi tot timpul solicita, căci nu avea cu ce să lucreze. Am făcut solicitări, banii aceia pentru care încheiasem contractul, 19 miliarde vechi, i-a cheltuit, dar nu au ajuns pentru a se încheia lucrarea. Ceea ce îmi pare rău este că noua clădire nu s-a conservat în niciun fel. Nu a dat-o nimănui în primire şi s-a degradat foarte rău, s-au spart PVC-ul, uşile, ferestrele, ţevile. Ulterior, constructorul ne-a dat în judecată şi a durat foarte mult litigiul cu el. Abia în 2020 am primit hotărârea finală, după recurs”, a precizat managerul şcolar.



Clădirea nimănui

Acesta ne-a mărturisit că, anul trecut, după încheierea procesului, a făcut demersuri către autorităţile locale pentru a relua lucrările şi finaliza clădirea însă nu a primit niciun răspuns. „Am anunţat Inspectoratul Şcolar, inspectorul de specialitate. Dar, de când am fost chemată la fostul primar, Decebal Făgădău, nici până la ora actuală nu mi s-au solicitat documente. Iniţial, banii au venit de la Ministerul Educaţiei, dar clădirea rămâne a primăriei, terenul este al primăriei, clădirea face parte din Grădiniţa nr. 47”, ne-a spus directorul unităţii.

Corpul nou cuprinde patru săli de clasă de câte 72 mp, o sală de sport de 72 mp, o sală de mese de 140 mp, iar, la etajul al doilea, are o sală de consiliere de peste 100 mp. Acesta ar putea primi patru grupe de copii preşcolari.



Bani aruncaţi pe apa sâmbetei

Ultima constatare s-a făcut în anul 2015, iar din nota redactată atunci reiese că imobilul este foarte afectat. „Lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri, dar antreprenorul nu a predat stadiul investiţiei cu Proces Verbal către beneficiar – Grădiniţa nr. 47, lăsând investiţia fără o conservare adecvată. Clădirea nouă este în stadiu de degradare avansată: structura de rezistenţă – 100%, terasa este executată 100%, dar, între timp, s-a degradat, a pătruns apă în placă şi s-a prelins pe pereţi distrugând chiar şi pardoseala. Tâmplăria exterioară este executată 100% din PVC şi geam termopan, aceasta este aşezată doar pe spumă, care între timp şi-a pierdut proprietăţile, geamurile sunt sparte, instalaţia electrică s-a executat parţial, tâmplăria interioară nu este montată, iar finisajele exterioare nu s-au executat”, este precizat în nota de constatare semnată de dirigintele de şantier, Rodica Maria Surugiu, şi directorul grădiniţei.

În luna februarie 2021, managerul Elena Tega a trimis către actuala administraţie publică locală o informare despre situaţia grădiniţei şi a imobilului abandonat, însă, deocamdată, nu a primit niciun răspuns.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5191 secunde