Situație disperată în turismul de pe litoral. "Vrem să muncim!"

816

Articole de la același autor

Angajații din turism sunt în lacrimi. Nu mai au resurse să supraviețuiască până la redeschiderea sezonului estival, când speră să înceapă lucrul și să își încaseze salariile întregi. Pe litoral, situația este disperată. Oamenii cer autorităților să permită redeschiderea hotelurilor și repornirea turismului, pentru ca să nu moară de foame.

După o iarnă în care au stat acasă, cu hotelurile închise, patronii de pe litoral ar fi trebuit acum să numere deja primii turiști și să facă planurile pentru următoarea serie. Din păcate, ei se plâng că nu au nicio perspectivă, că nu știu când își vor putea reporni afacerile și își vor putea chema salariații la treabă.

În cursul zilei de ieri, mai mulți angajați din turism au protestat în stațiunea Mamaia. Așezați regulamentar, păstrând distanța socială, cu măști pe față și cu pancarte în mâini, oamenii și-au strigat disperarea. Cei mai mulți dintre ei sunt în situații imposibile, cu datorii și fără vreo dată concretă când vor putea să revină la muncă, pentru a încasa salarii.

"Lucrez în vânzări. În ultimele două luni, am fost în șomaj tehnic. Este îngrozitor, mai ales din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere psihic. Măsurile care s-au luat ne-au schimbat total modul de viață și ne este foarte greu. Sunt foarte multe restricții, multe reduceri de cheltuieli, am cumpărat numai strictul necesar și așteptăm să ieșim din această criză. Am doi copilași, o să trebuiască să reînnoim garderoba, au crescut în această perioadă, va fi foarte, foarte greu", ne-a mărturisit o salariată din turism.

50.000 de angajați în turism, pe litoral

Reprezentanții patronatelor din turismul de pe litoral trag, la rândul lor, un semnal de alarmă privind situația gravă în care se află toți operatorii din acest sector. Aceștia susțin că autoritățile nu au încă un plan concret pentru domeniul turismului și că lipsa perspectivei îi lasă și fără angajați, și fără turiști.

"În aceste condiții, pericolul cel mai mare este incapacitatea Guvernului României de a lua decizii privind repornirea acestui domeniu de activitate. Am tot solicitat să impulsionăm puțin Guvernul de a stabili niște măsuri clare, la obiect, de a salva turismul românesc. Noi ne dorim să fim lăsați să muncim, fără ca Institutul Național de Sănătate Publică sau alte instituții ale statului să amenințe că o să carantineze hotelurile dacă există vreo suspiciune.

În ultima perioadă, am trimis deja un set de 15 propuneri și solicitări, dar nu am primit decât trei răspunsuri și acelea negative sau evazive", a declarat Nicolae Bucovală, prim vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Hotelierii susțin că 10 la sută din forța activă din România se află în sectorul turistic, iar în județul Constanța, aceasta este una dintre principalele activități ale salariților.

"De mai mult de două luni de zile, turismul românesc, ca și turismul internațional, este în plină suferință neîntâmplată vreodată în istorie. Am așteptat și am dat fel de fel de adrese, încât impactul să nu fie mortal. Din păcate, canalele de comunicare cu Guvernul ori nu au existat, ori au fost foarte rare. 50.000 de persoane așteaptă sezonul ca să fie angajați sau reangajați după șomaj.

Astăzi, Constanța se bazează, în proporție de 40%, pe turism. E nevoie de implicare, pentru că ne aflăm în comă de gradul 4 și avem nevoie de un ventilator special ca să ne putem trezi. Avem nevoie de susținere din partea guvernanților. Am ascultat cum primul ministru a anunțat că nu mai scade salariul la bugetari, că avem nevoie să creștem consumul. Am întrebat oare de ce salariații din mediul privat nu au dreptul și ei să consume la fel", susține Mohammad Murad, președintele FPTR.



Ultimatum pentru guvernanți


Hotelierii povestesc cum vin oamenii la unități și cer să muncească, cum lucrătorii sezonieri care veneau din alte părți ale țării se oferă acum să muncească numai pentru cazare și mâncare, fără salariu.

Președintele FPTR a transmis un ultimatum guvernanților, să discute urgent și să stabilească soluții pentru acest sector de activitate.

"Dăm un ultimatum să se deplaseze imediat, în termen de maximum până sâmbătă, 16 mai, o comisie formată din toate ministerele tangențiale cu turismul, respectiv Muncii, Economie, Sănătate, să vină pe litoral, să stăm la masă, să discutăm, să găsim cea mai bună soluție pentru cei 400.000 de angajați care stau acasă și așteaptă soluții, pentru cei șase milioane de români care petrec vacanța în România, pentru oamenii de afaceri care investesc", precizează Mohammad Murad.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2075 secunde