X
X
Mai multe ştiri online:

Situație de urgență în cazul navei răsturnate în portul Midia. "Este un risc biologic mare!"

Ştire online publicată Luni, 16 Decembrie 2019. Autor: Florentina BOZÎNTAN
Au trecut trei săptămâni de când nava "Queen Hind", la bordul căreia se aflau 14.000 de ovine, s-a răsturnat în portul Midia. 


Pompierii și organizațiile non-guvernamentale au reușit să salveze aproximativ 250 de ovine, dar restul și-au găsit sfârșitul pe navă, iar de atunci, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța tot "strânge" ovinele care ies la suprafață. 
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a arătat, într-o conferință de presă ce a avut loc în sfârșitul de săptămână care a trecut, că situația din portul constănțean este "critică" și că există "un risc biologic mare". 


"Am avut nenumărate ședințe de Guvern pe această temă, situația este complexă, critică și știu că ministrul de Interne cu toți miniștri de resort implicați lucrează pentru găsirea unei soluții. Este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început, că este evident. Corpurile care sunt în putrefacție sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic mare", a afirmat ministrul Sănătății. 


Între timp, CN APM Constanța organizează licitație pentru ranfluarea navei și scoaterea cadavrelor ovinelor din Portul Midia. Iar pentru ca procedura să fie urgentată, reprezentanții companiei au solicitat un certificat pentru situație de urgență. 
"Am depus la Camera de Comerț solicitare să ne dea un certificat pentru situația de urgență. Suntem gata cu caietul de sarcini. În momentul în care cei care vor câștiga licitația pentru ranfluarea navei, dorim să nu blocăm șenalul din port", a afirmat Daniela Șerban, directorul CN APM Constanța. 


Până în prezent, au fost depuse cinci oferte, fiind interesate de operațiune două firme românești, una din Grecia, una din Turcia și una din Gibraltar. De asemenea, un al șaselea ofertant și-a arătat interesul. Licitația pentru ranfluarea navei urmează să se încheie până pe 20 decembrie. 


Până în prezent, a mai arătat Daniela Șerban, CN APM Constanța a cheltuit în jur de 60.000 de euro pentru monitorizarea și curățarea zonei. De menționat că, potrivit reprezentanților companiei, nu au fost observate urme de combustibil în apă, iar situația este ținută sub control. Faptul că temperatura apei este scăzută este în sprijinul autorităților, căci riscurile de contaminare sunt mai mici. 


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 17123 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2804 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Cultură-Educație
Luni, 21 septembrie Foto : Mai mulţi elevi din Constanţa, confirmaţi cu coronavirus. Şcolile îşi schimbă programul 2454 vizite, 0 comentarii Mai mulţi elevi din Constanţa, confirmaţi cu coronavirus. Şcolile îşi schimbă programul
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.331 secunde