Situaţie alarmantă la Constanţa! Paturi din ce în ce mai puţine pentru diabetici

441

Articole de la același autor

Diabetul nu face ravagii doar în rândul constănţenilor, ci şi la nivelul întregii lumi. De la un an la altul, statisticile sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar anul acesta, odată cu înmulţirea cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus, pacienţii cu acest diagnostic sunt extrem de speriaţi. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care foarte mulţi bolnavi de Covid-19 suferă şi de diabet.

Situaţia este de-a dreptul alarmantă. Mai grav este, însă, că paturile de spital nu sunt suficiente pentru valurile de pacienţi care necesită internare. „Cele 75 de paturi pe care le avem în dotare sunt insuficiente, mai ales ținând cont de faptul că unii pacienți trebuie izolați, dacă sunt suspecți de Covid, iar izolarea se face unul singur în salon. După ce pacientul este cazat, se aşteaptă rezultatul testului, iar dacă este negativ se face dezinfectarea salonului. Cert este că sunt multe teste de lucrat, iar laboratorul nu ne poate da foarte repede rezultatele și atunci suntem blocați cu pacienții, pentru că nu avem unde să îi trimitem”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Doina Catrinoiu, şeful secţiei de Boli Interne din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Din nefericire, numărul lor tot creşte, iar cadrele medicale se descurcă foarte greu. „Nu am avut până acum vreun pacient care să ajungă la noi pozitiv, dar am avut suspecţi destui, care, din fericire, au fost negativi”, a adăugat medicul.

În ceea ce priveşte numărul total al bolnavilor ce suferă de diabet în judeţul nostru, nu se poate face o estimare exactă, întrucât, mulţi dintre ei nu se duc numai la Centrul de Diabet din Constanţa, ci merg şi la alte cabinete, care nu raportează situaţia. Cert este că creşterea numărului persoanelor cu diabet din ultima perioadă este şi o urmare a infecţiei cu Covid, care expune pacienţii la hiperglicemie şi aceştia, după ce se vindecă de Covid, abia atunci ajung să fie luaţi în evidenţă ca persoane cu diabet.

Hiperglicemia creşte riscul de infecţie cu Covid-19

Specialistul a precizat că, la ora actuală, există chiar studii care arată că hiperglicemia creşte riscul de infecţie cu Covid, pe de o parte, şi creşte mortalitatea. De ce? Pentru că bolnavii de diabet dezechilibrați au un risc mai mare de a face complicații în cursul infecției cu coronavirus, de aceea misiunea medicilor, la acest moment, este să informeze toți pacienții să respecte indicațiile privind stilul de viață și, pe de altă parte, să își respecte medicația.

Partea proastă este că sunt foarte mulți diabetici și ce-i mai rău este că o parte dintre cei care știu că au diabet nu se prezintă pentru a fi luați în evidență și tratați. Alții, în schimb, nefăcându-și testele de glicemie, nu știu că suferă de diabet, iar pentru aceste persoane este riscul cel mai mare, de a face Covid și de a avea o evoluţie proastă.

Aşa că, mare grijă, pentru că diabetul nu dă simptome decât atunci când dezechilibrul este sever. De aceea, majoritatea persoanelor care au un factor de risc în familie, obezitate, ar trebui să se testeze periodic pentru descoperirea la timp a diabetului. „Este o problemă foarte gravă și este păcat că populația nu conștientizează lucrurile acestea, pentru că, iată, în condițiile actuale, expunerea la risc este foarte mare, mulți pacienți fiind asimptomatici, și, contrar a ceea ce s-a vehiculat și cei asimptomatici transmit boala Covid. În plus, o persoană cu hiperglicemie cronică prezintă un risc de îmbolnăvire mai mare, pentru că are sistemele de apărare ale organismului așa cum ar trebui, deci apărarea lor este deficitară”, a încheiat dr. Catrinoiu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.466 secunde