Singuri acasă. Povestea tristă a copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate

376
Mii de copii din judeţul Constanţa sunt complet lipsiţi de îngrijirea părinţilor, plecaţi la muncă în străinătate. Deşi celor mai mulţi le este asigurat traiul de zi cu zi, singurătatea lasă în sufletele micuţilor răni greu de vindecat. Ca să le mai aline dorul, Asociaţia „Salvaţi Copiii“ a creat programe care să îi sprijine.

„Mai este o lună de zile până vin acasă mama şi tata, ca să mergem în vacanţă împreună. Apoi vor pleca din nou la muncă. Sunt în Franţa şi nu au mai putut să vină acasă de un an şi jumătate, din cauza pandemiei. Eu şi cu sora mea de 6 ani stăm cu bunicii. Am fost toţi bolnavi de COVID. Tataie a fost la spital, dar s-a făcut bine şi acum merge cu noi aproape în fiecare zi la plajă. Când vor veni părinţii noştri, plecăm la munte. O să fie o vară fericită!”, spune, plină de speranţă, Miruna, o fetiţă de 8 ani, din Constanţa.

Dintre cei 75.136 de copii cu părinții plecați să muncească în afara țării, 22.662 nu au niciun părinte lângă ei. Pentru a preîntâmpina excluziunea socială şi abandonul şcolar, Organizația Salvați Copiii deschide şase noi programe locale în Regiunea Sud-Est, în județele Constanţa şi Tulcea, în cadrul proiectului „Măsuri integrate de prevenire a abandonului școlar și protecție a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”, având ca partener asociația Școala de Valori.

Potrivit datelor oficiale, în Dobrogea, la finele anului trecut, erau 11.574 copii rămași singuri acasă, dintre care 3.036 copii doar în județul Constanţa şi alți 1.028 în judeţul Tulcea. Cercetările realizate de Salvaţi Copiii au arătat că, în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon şcolar, este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat pentru o perioadă de minimum șase luni.

„Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale, sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației”, precizează Gabriela Alexandrescu, președintele executiv „Salvați Copiii“ România.

Consiliere, activităţi şi tabere pentru cei mici

În judeţul Constanţa, sunt implicate trei unităţi de învăţământ, Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca”, Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari şi Liceul Cobadin. Programul se va derula până la finele anului 2023. Copiii vor beneficia de suport educaţional şi psihologic, activităţi recreative, tabere, astfel încât să treacă mai uşor peste perioada dificilă a separării de părinţi. Proiectul cuprinde şi cursuri de educaţie parentală şi consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii, dar şi crearea unor reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii interinstituţionale copiilor şi stimularea creării de structuri comunitare consultative.

În cadrul programului, vor beneficia de activităţi directe de suport cel puţin 1.727 de persoane, cel puţin 273 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, 164 de părinţi şi persoane care au copiii în grijă, 900 de copii din aceleaşi şcoli, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate în proiect.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7806 secunde