Și-au ipotecat viețile, iar acum își plâng amarul pe la bănci!

2040
26

Articole de la același autor

Coșmarul prin care trec constănțenii cu credite în franci elvețieni pare fără ieșire 


Și-au dorit doar o viață decentă, un acoperiș deasupra capului și liniște. Dar au ajuns să fie datori vânduți la bănci și riscă să-și piardă căminul, făcut cu atâta trudă și sacrificii. Este povestea a câtorva sute de constănțeni care au crezut că soarta le-a dat o șansă atunci când au putut să facă credit pentru a-și realiza visul, dar totul a devenit un coșmar. 


Francul elvețian le-a distrus viața multor români. Au contractat credite, și-au pus la bătaie toată averea și acum sunt pe punctul de a pierde tot. Mai mulți constănțeni cărora le-a ajuns cuțitul la os, disperați că nu își mai pot plăti ratele, după ce francul elvețian aproape și-a dublat valoarea, au ieșit în stradă, ieri, cerând să fie sprijiniți. 


Afișând lozinci precum "Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!", "Banca = cămătar legalizat de BNR și de STAT!", "BNR reglementează doar cum băncile dictează", Grupul clienților cu credite în franci elvețieni s-a reunit, duminică la prânz, pe bulevardul Mamaia. Nu au strigat, nu au scandat, doar au stat liniștiți, pe un ger năprasnic, sperând că cineva îi va lua în seamă. 
Camelia a venit singură. Și-a lăsat bebelușul de un an acasă, cu soțul ei. "Acasă" este un apartament pe care l-au cumpărat în anul 2008, cu un credit în franci elvețieni. Aveau, atunci, de plătit o rată de aproximativ 800 de lei. Era un sacrificiu pe care și l-au asumat, pentru a avea o casă pentru familia lor. Însă niciodată nu s-au gândit că vor ajunge să plătească aproape 2.000 de lei, astfel încât aproape că nu mai au din ce să trăiască. 


"Am contractat un credit ipotecar pentru ca să ne luăm o casă, să avem unde să stăm. Am fost cu ratele la zi, dar acum, în luna ianuarie, nu am reușit încă să plătim. Am ajuns la o rată de 2.000 de lei. Eu am indemnizație pentru creșterea copilului, de 1.000 de lei, iar soțul muncește, dar, după ce ne plătim rata, ne mai rămân doar 300 - 400 de lei pe lună. Din ăștia trebuie să achităm utilitățile și să cumpărăm ce ne mai trebuie pentru copil. Numai noi știm câte sacrificii am făcut în ultimii ani ca să putem să plătim, să avem casa noastră. Mai avem 18 ani să ne chinuim așa", ne-a povestit, cu lacrimi în ochi și mâinile degerate, Camelia Constantin. Nu știe cum se va putea descurca pe viitor, nu știe cum vor mai putea să plătească o astfel de rată încă 18 ani de-acum încolo. 


"Este o anomalie pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții!" 
Într-o situație asemănătoare se află și Valentin Pânzaru. Tot în 2008, a luat un credit în franci elvețieni, pentru a-i cumpăra fiicei sale un apartament. În numai șase ani, rata lunară s-a dublat, de la 2.400 la 5.000 de lei; mai mult decât atât, suma totală de rambursat este aceeași ca la începutul creditului, ca și cum omul nu a plătit nimic în toată această perioadă. 
"Am ajuns să strângem bani de la toți, ca să putem să plătim rata. Am vrut să o ajut pe fiica mea, să-i cumpăr un apartament. Am pus ipotecă pe apartamentul meu și am luat un credit de 118.000 de franci. De la o rată lunară de 1.000 de franci, adică 2.400 de lei, am ajuns să plătim 5.000 de lei. Reprezentanții băncii ridică din umeri, dar trebuie să existe o soluție. Ar trebui să împărțim această creștere cu banca. Da, am semnat un contract, dar este o anomalie, pe care trebuie să ne-o asumăm cu toții, nu doar noi, ci și banca. Nu vrem bani de la stat, ci solicităm Băncii Naționale Române să se implice și să se găsească o soluție", ne-a spus Valentin Pânzaru. 


Așteaptă o soluție de la BNR 
Oamenii sunt revoltați că nu au fost avertizați de aceste pericole ale creditului în franci elvețieni și că BNR nu a creat condiții ca ei să se poată împru-muta în lei, atunci când au avut nevoie de banii respectivi. 
"Am încercat, inițial, să fac un credit în lei. Mi s-a calculat venitul și mi s-a spus că nu mă încadrez. Apoi am încercat cu euro, dar nici așa nu mă încadram. Singura soluție, propusă de bancă, pentru că eu nici nu știam de această posibilitate, a fost creditul în franci elvețieni. Și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut un credit în franci elvețieni, apoi, când a avut informații că va crește, a făcut refi-nanțare în lei. De ce nu a făcut publică informația, să-i ajute pe toți românii, de ce nu a atras atenția măcar mai târziu, decât niciodată?", se întreabă C.V., din Constanța. 


Oamenii sunt hotărâți să nu renunțe. Disperarea îi împinge să-și caute sprijin oriunde și cer în mod expres implicarea BNR în reglementarea acestei situații. 


"Aproape că am ajuns în pragul sinuciderii. Nu mai avem scăpare. Pierdem tot. Ne-am ipotecat nu doar casele, ci și viețile. Suntem la limita răbdării. Probabil că doar astfel de gesturi vor trezi autoritățile, vor trezi organele în măsură să schimbe ceva în bine", ne-a mai spus un protestatar. 


Comentează știrea

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Zurich
9 februarie 2015
credite in franci

Nu e nici o manarie a statului roman, cum vad ca se comenteaza mai sus pe facebook. Ai luat franci? Trebuie sa dai inapoi tot franci. Eu daca imprumut un prieten cu 400 de EURO pentru cateva luni luni, vreau inapoi tot 400 de EURO, sau echivalentul lor in RON la cursul valabil din ziua in care-mi da banii. Pai nu e logic asa? Aceeasi chestie e si cu bancile. De unde si pana unde manarie a statului roman? Pai asa si EURO era in 2005 3.5 iar acum e 4.5. De ce sa nu iasa in strada si aia cu credite in EURO? Am auzit de la cineva ca o persoana a luat un credit de 90000 de EURO pentru 25 de ani. Iti trebuie foarte mult tupeu sa faci asa ceva pentru o asa lunga perioada. Si sunt foarte multe cazuri de acest gen. E adevarat, persoana in cauza castiga banii pe mare, deci e platit chiar in EURO. Dar chiar si-asa, si ingeneral vorbind cine poate garanta ca starea ta de sanatate, ca sa poti pleca pe mare, va fi OK si dupa 25 de ani? Ce se va intampla daca te va pocni o boala urata? Ce se va intampla daca peste 10 ani, usor usor companiile de navigatie vor renunta treptat la romani si se vor reorienta catre alte natii mai ieftine? Pe unde vei scoate camasa? Fratilor, faceti credite in moneda pe care o castigati, si mai luati in calcul si astfel de factori volatili (stare de sanatate, siguranta locurilor de munca), mai ales cand e vorba de termene foarte lungi de rambursare. Nu va intindeti mai mult decat puteti duce.

cercetasu
9 februarie 2015
credite in orice moneda

am si eu o intrebare? de ce pana in 2008 nu se acordau credite mai mari ptr locuinte case apartamente ? si de ce acum in 2015 nimeni nu mai se duc ptr asa ceva la banca, ca nu mai aveai loc de ei la banci,au profitat de amarati care isi doreau o locuinta adica statul roman ,de cine era condus ?ca sa poata sa-si ascunda averile prin vanzari anterioare clasa politica de atunci.dar e mult de discutat ......cine sufera acum????

jiji
9 februarie 2015
behhehe

Vine un strain intr-un sat romanesc, intalneste un satean si ii cere sa cumpere o broasca. Merge sateanul in padure, gaseste o broasca, i-o aduce strainului si acesta ii da 100euro pe ea. Pleaca strainul, se intoarce peste o sapt si la fel cauta sa cumpere broaste. Toti satenii au auzit de afacere, se duc toti in padure, cauta si prind toate broastele, si strainul le cumpara pe toate cu 100euro/buc urmand ca data viitoare sa le dea 300euro. Vazand ca afacerea merge, satenii cautau broaste peste tot dar nu mai gaseau. in acest timp apare in sat alt strain cu broaste de vanzare. El le vindea cu 200 euro/buc. Satenii nu prea aveau bani, decat de 2-3 broaste, dar ei vroiau sa cumpere mai multe, pentru un profit mai mare. Si s-au dus la banca sa se imprumute ca sa cumpere broaste. Au facut toti credit pe 20-30 ani, au cumparat mii de broaste in asteptarea primului strain care le cumpara. Acesta nu a mai venit , iar satenii au ramas cu broastele si cu datorii la banci. ....suna cunoscut? se regaseste careva?

luminita
9 februarie 2015
prostia se plateste

E gratis sa faci gura. Fiind o moneda mai exotica (la noi toate preturile sunt in euro si lumea e invatata cu el si cu dolarul din anii ’90, Francul elvetian e precum moneda din Botswana ) si fiind numar mic de credite (vreo 75 000) vor sa se uneasca sa isi scoata parleala pe pielea altora. Ei nu se asteptau sa creasca atat de mult (clientii), bancile evident ca da (altfel de ce ar fi dat imprumuturi cu dobanda la jumatate intr-o moneda speciala, de ce nu si ruble sau altceva). Francul elvetian este o moneda de refugiu, toti marii milionari isi tin rezerve in ea pentru ca este garantata de sistemul bancar elvetian (ala unde se duc toti ca sunt conturile secrete si scapa de Fisc).

alice
9 februarie 2015
Nu fac gura degeaba!!!

E usor a judeca pe altul !!! Eu am luat credit in CHF ptr o locuinta. Nu ptr a merge in vacante sau sa-mi cumpar masina. Ce vina am eu ca banca mi-a impus un credit cu dobanda variabila dupa care a "uitat" acest amanunt??? De ce? Simplu! Liborul scadea si ar fi trebuit sa scada si rata mea. In 3 ani mi-au luat rata dubla prin introducerea unor clauze abuzive. Da, am castigat procesul cu banca . Si? De doi ani uita ca are sa-mi de bani. Eu daca intarzii cu rata am o dobanda de 17.79%. Ei imi vor da 1,5% dobanda pentru ce au sa-mi dea inapoi din care Ponta vrea sa achit si impozit si CASS. Inainte de a vorbi ar fi bine sa fiti in cunostinta de cauza. Noi nu vrem sa ne achite altcineva rata, vrem sa ne achitam noi ratele. La toti cei cu credite in CHF exista aceeasi problema : avem CHF doar pe contract. Nu am vazut in viata noastra un CHF! Noi am primit lei sau cel mult euro. Si atunci de ce sa dau CHF inapoi????

Răspuns la: prostia se plateste
Adăugat de : luminita, 9 februarie 2015
E gratis sa faci gura. Fiind o moneda mai exotica (la noi toate preturile sunt in euro si lumea e invatata cu el si cu dolarul din anii ’90...
Ducu
9 februarie 2015
Penele de pe spate se platesc

Ai avut un contract in fata, l-ai citit, ti-a placut, l-ai semnat.... plateste. Hai va ajute statul din banii prostilor care muncesc, platesc impozite la case, TVA, CASS, CAS si au facut diferenta intre a dormi linistit pe dusumea de lemn si a sta shmeker in casa noua, doar pentru ca voi ati INCONSTIENTI. SICTIR si platiti daca ati semnat

Răspuns la: Nu fac gura degeaba!!!
Adăugat de : alice, 9 februarie 2015
E usor a judeca pe altul !!! Eu am luat credit in CHF ptr o locuinta. Nu ptr a merge in vacante sau sa-mi cumpar masina. Ce vina am eu ca banca mi-a...
mariana
9 februarie 2015

Daca vrei sa inveti cum sa castigi cel putin 300 $ pe luna,daca vrei scrisoare de recomandare pentru CV-ul tau ,in urma rezultatelor obtinute , trimite mesajul "Info" la mail : [email protected] Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului si conexiune la Internet . Vei primi toate informatiile necesare. doresc sa lucrez numai cu oameni, seriosi, perseverenti care stiu sa astepte rasplata

silviu
9 februarie 2015
raspuns

eu te inteleg ce zici, dar daca in contractul cu banca iti baga tot felul de clauza abuzive si nu iti scrie clar cine raspunde de riscul valutar si iti mareste dobanda marja de dobanda care este reglementata de lege sa fie fixa si tot felul de clauze abuzive ca daca ar fii corecte nu ar fii asa de mare rata ...... de afara se vede altfel ,noi nu spunem sa ne ajute statul roman, noi cerem ca sa fie reglementate contractele de creditare de catre banca nationala romana, care doarme, trebuie sa specialist sa poti sa iti dai seama de clauzele abuzive, statul trebuie sa vegheze in buna functionare economica sa nu fie dejavantajati cetateni tari sa fie prada usoara bancilor. frate trebuia sa imi i-au o casa ce trebuia sa fac staul roman nu trebuie sa vegheze in buna functionare a cadrului legislativ, platesc impozite la fel ca tine, statl mai nou a garantat pentru prima casa ,pe mine nu.... aici nu este discriminare, statul in 2012 a contractat 12 miliarde dolari si a facut ifuzie in banci in diferitre forme sa tina euro stabil si banii i-a transformat indatorie publica nu stii asta banii ii platim toti, acum mai nou staul vine cu prima masina nu este discriminare pe uni ajuta iar pe altii nu?, pomeni electorale, si sincer imi pot permite sa platesc rata dar nu imi place sa fiu sclav al bancilor, romanilor asa le este ursit sa fie sclav, umil, cersator si ''sa moara capra vecinului''iti respect parerea, dar nu vreau sa fiu jecmanit si statul romansa nu faca nimic exact cum este cu taxa de drum etc, si rupi masina pe plaiurile mioritice faci 8 ore pe 50 km spre brasov ROMANIA TE IUBESC

Răspuns la: credite in franci
Adăugat de : Zurich, 9 februarie 2015
Nu e nici o manarie a statului roman, cum vad ca se comenteaza mai sus pe facebook. Ai luat franci? Trebuie sa dai inapoi tot franci. Eu daca...
Catavencii
9 februarie 2015
Pentru toti dasteptii de mai sus

Poate că ne-au mai plecat creierele și până acum, dar în anii următori vom asista la o migrație fără precedent. Vorbesc aici de universități americane și mari firme de consultanță financiară, care abia așteaptă să recruteze micile genii ale economiei care s-au născut printre noi. Poate că nu i-ați remarcat până recent, dar acum sunt imposibil de ratat. Sunt cei care le dau lecții românilor care s-au împrumutat în franci elvețieni, vorbind despre naivitatea lor cu un aer distrat, de om căruia nu-i vine să creadă. Cum, frate, să iei credit în franci elvețieni? Plm, nu ți-ai dat seama că o să vină criza imobiliară din Statele Unite, urmată de o criză la fel de mare a zonei euro, generată de sistemul public supradimensionat al Greciei? Sunt lucruri elementare, cum de nu te-ai gândit, ce ești prost? Ai impresia că la fiecare colț de stradă e un Roubini care sparge semințe și vorbește cu "decât". Apoi, mai sunt ăia care, cu un aer superior, recomandă citirea cu atenție a contractului. Lucru elementar, deoarece se știe că scrisul mărunt din contractul de la bancă anunță cu precizie eșecul proiectului european. Te uiți la oamenii ăștia atât de versați într-ale finanțelor, atât de capabili să anticipeze crize, și nu-ți poți explica adidașii din Dragonul Roșu, cojile de semințe din bărbie. S-a mai spus că e vina românilor care au luat împrumuturi, pentru că n-au educație economică. Ar fi fost, ce-i drept, chiar ciudat să aibă. Cred că băncile alea străine au venit la noi, și-au instalat primele sucursale, s-au uitat la nivelul ireproșabil de civilizație din București și au zis: "Băi, uite niște oameni care sigur au și educație economică. Hai să le dăm credite în franci elvețieni. Nu știm cum o să evolueze moneda asta, dar ei sigur pot face previziuni pe termen lung, pentru că, hei, au o educație economică solidă. Se vede după cum după își aruncă gunoiul pe geam." Există o isterie a culpabilizării cetățeanului, a lăcomiei lui de a-și lua casă. Puțini sunt gata să accepte că responsabilitatea e în altă parte. S-au luat premii Nobel pentru studii care vorbesc despre tendințele iraționale ale omului, despre capacitatea lui imperfectă de a-și urmări interesele pe termen lung și a aprecia corect nivelul de risc. Mintea omului e prinsă în capcana unor metode euristice care n-au nimic în comun cu logica economiei. Tindem să privilegiem disproporționat de mult momentul prezent, să vedem modele acolo unde e doar haos și să răspundem în feluri diferite la aceeași întrebare, în funcție de felul în care e formulată. Niște instituții economice corecte și eficiente țin cont de toate aceste tendințe iraționale ale minții umane. Singurii capabili să-și atribuie o raționalitate pe care și-o refuză chiar și marii economiști sunt, se pare, românii care n-au reușit să obțină un credit în franci elvețieni sau care, în mod întâmplător, n-au avut nevoie de unul.

Mihaela
9 februarie 2015
oferta extraordinara de lucru!!!!!

Oferta extraordinara de lucru! Toti oamenii care lucreaza cu noi se declara multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

26 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Februarie 2015
Stire din Economie : Dolarul taie din puterea leului
Joi, 05 Februarie 2015
Stire din Economie : Dolarul îi dă peste nas leului
Joi, 05 Februarie 2015
Stire din Economie : Euro ciupește 0,02% din leu
Pagina a fost generata in 0.4188 secunde