Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită și la Constanța

357
Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită și la Constanța - sfantaparascheva-1570737108.jpg

Articole de la același autor

În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaște se află la Catedrala Mitropolitană din Iași. 


Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, dar a murit la vârsta de 27 de ani, la acel moment moaștele sale fiind duse spre păstrare în cetatea Epivat, unde au stat timp de 200 de ani. În jurul anului 1235, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521, au ajuns la Constantinopol. 


Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că un moment de referință în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaștele Cuvioasei Parascheva la Iași și le-a așezat în biserica ctitorită de el, biserica "Sfinții Tei Ierarhi". 


De atunci, Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De aceea, de ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara. 


XXX 
Sfânta Parascheva este și ocrotitoarea orașului Năvodari, dar și a celei mai vechi biserici din localitate. Astfel, duminică, 13 octombrie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sf. Cuv. Parascheva" din Năvodari, apoi se va merge în procesiune cu icoana și veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva. 
În plus, duminică, 13 octombrie, de la ora 16.00, la biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Cumpăna, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Taină a Botezului pentru șapte copii orfani. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2985 secunde