Sesizare PSD asupra proiectului de guvern privind transportul de persoane, admisă

158
Sesizare PSD asupra proiectului de guvern privind transportul de persoane, admisă - ddd-1580299208.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, relatează Agerpres. Potrivit unor surse din CCR, Curtea a admis sesizarea PSD, "pentru că nu sunt îndeplinite cele patru condiții stabilite prin decizii ale forului constituțional pentru utilizarea asumării răspunderii și s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare".

În sesizarea PSD se arată că proiectul de aprobare a OUG 51/2019 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților. Acest proiect propune eliminarea transportului rutier județean de călători din sfera serviciilor publice, situație în care acesta se va desfășura în regim comercial, cu respectarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere.

Prin proiectul de act normativ pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea se propune abrogarea prevederilor din OUG nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel județean să intre în sfera serviciilor publice.

"Raportat la situația conflictuală de natură constituțională între procedura legislativă parlamentară în derulare și inițiativa legislativă recunoscută Guvernului pe cale de excepție de a promova acte normative, menționăm următoarele: Potrivit art. 61 din Constituția României, republicată, 'Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării'. Prin angajarea răspunderii, Guvernul a încălcat prevederile constituționale privind unica autoritate legiuitoare reprezentată de Parlament și deciziile Curții Constituționale. Astfel, în condițiile în care, în cadrul dezbaterilor parlamentare există proiecte de lege sau inițiative legislative care urmează să reglementeze diferite aspecte ale vieții politice sau sociale, Guvernul are obligația de a se prezenta la dezbaterile parlamentare, a susține puncte de vedere și posibilitatea de a formula amendamente", se mai arată în sesizare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3194 secunde