Seniorii constănţeni nu sunt interesaţi de bilete de tratament în stațiuni

569
Seniorii constănţeni nu sunt interesaţi de bilete de tratament în stațiuni - bilete-1616944385.jpg

Articole recomandate

Chiar dacă au început să se vaccineze, iar mulţi dintre ei şi-au făcut chiar şi rapelul, vârstnicii constănţeni nu sunt prea interesaţi să intre în posesia biletelor de tratament.

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Constanţa a început să preia cererile persoanelor de vârsta a treia de la sfârşitul lunii ianuarie şi de atunci, până în prezent au fost înregistrate 1.600. Pentru cea de-a doua serie de bilete de tratament balnear din anul 2021, cu data de prezentare în stațiune, 6 aprilie, dintr-un total de 62 de locuri mai sunt disponibile 35. Acestea sunt valabile în următoarele stațiuni: 1 Mai, Amara, Buziaş, Sărata Monteoru, Pucioasa. Angajaţii instituţiei spun că deşi au fost anunţaţi că biletele au venit, majoritatea preferă să stea acasă.

„Eu am fost sunat că s-au primit biletele de pensii, dar cu vremea asta schimbătoare, când ploaie, când soare, când zăpadă, nu vreau să mă duc. Prefer să merg în staţiune, la tratament, atunci când va fi mai cald”, ne-a declarat George M., un pensionar în vârstă de 75 de ani.

Din acelaşi motiv nu doreşte să plece nici Andrei P., de 71 de ani şi nici alţii.

În cazul în care se decid, persoanele interesate se pot prezenta la sediul CJP Constanţa, cu o cerere tip, actul de identitate şi certificatul de încadrare în grad de handicap, dacă este cazul. Criteriile pentru obținerea unui bilet într-una din stațiunile balneoclimaterice din țară au rămas aceleaşi. Drept urmare, cei care nu au primit bilete de tratament în anii 2019 și 2020 au primit zece puncte, iar cei care au beneficiat de două bilete în perioadele de sezon nu au mai primit niciun punct. Eliberarea biletelor se va face ca și până acum, potrivit planificării anunțate telefonic fiecărui beneficiar, iar la expirarea termenelor sunt eliberate biletele nevalorificate.

Referitor la contribuţia suportată de către beneficiarii biletelor, aceasta este în procent de 50% din valoarea totală a pensiei. Desigur, există şi gratuităţi, de acestea beneficiind veteranii de război sau cei care primesc pensii de invaliditate şi persoanele cu handicap. În cazul asiguraţilor contribuţia este de 50% din valoarea biletului, asta dacă veniturile brute lunare sunt mai mici decât salariul mediu brut pe economie. În caz contrar, biletul se achită integral.

Dacă în urma calculării punctajului, mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător după punctajul primit conform numărului de bilete de care a beneficiat în ultimii doi ani. Dacă, după această etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj pentru criteriul 1, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se identifică cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4607 secunde