Semnal de alarmă! Nu vă panicați, dar nici nu ignorați! „Am reînceput să internăm cazuri de Covid”

4326
Până la acest moment, România nu a înregistrat o cifră îngrijorătoare în ceea ce priveşte cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, dar, se pare, totuşi, că acestea se înmulţesc, pe zi ce trece, tot mai mult. În prezent, la nivel naţional avem 262 de infectări și 14 decese cu tulpina Delta.

Cu toate acestea, specialiştii se aşteaptă ca în perioada imediat următoare varianta Delta să devină tot mai dominantă şi în România, şi, implicit, în Constanţa. Cu aceeaşi situaţie se confruntă, deja, şi alte state ale lumii. De exemplu, în Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri, dar ceea ce este caracteristic acestui val este că, pe de o parte, noile cazuri confirmate se constată cu precădere în rândul populației mai tinere.

Explicația, arată Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), constă în rata semnificativă de vaccinare în rândul grupelor de vârstă la risc (peste 60 de ani). Totodată, medicii spun că există suspiciunea unui risc crescut ca persoanele care au făcut deja Covid-19 să nu fie suficient protejate de această variantă nouă de virus, astfel că se pot îmbolnăvi din nou. „Există unele dovezi experimentale ale evitării imunității naturale câștigate în urma infectării cu variantele precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente”, precizează INSP.

În acelaşi timp, studiile referitoare la eficacitatea vaccinului față de această variantă arată că serurile au o eficacitate înaltă în condițiile administrării ambelor doze.

Pe plan local, constănţenii au început deja să îşi facă griji, vizavi de ceea ce se anunţă şi se tem ca această tulpină Delta să nu fie mai agresivă, să nu le afecteze grav sănătatea. Dacă o vreme a existat o perioadă în care Spitalul Clinic de Boli Infecţioase nu a prea mai avut internaţi bolnavi cu Covid-19, iată că acum, situaţia s-a schimbat.

„Am reînceput să internăm cazuri de Covid. Virusul nu a dispărut, iar în fiecare gardă internăm pacienţi cu noul coronavirus. Unii pacienţi sunt vaccinaţi, alţii nevaccinaţi. Oamenii trebuie să ştie că vaccinul îi poate proteja, în aşa fel încât să facă forme mai uşoare de boală. Aşadar, vaccinarea nu îşi pierde indicaţia, în nici un caz, dar ei trebuie să fie conştienţi de faptul că sunt protejaţi abia din a doua săptămână de la administrarea schemei complete de vaccinare. Între prima şi a doua doză există riscul de a lua virusul”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al SCBI, dr. Ana Maria Iancu.

Medicul a precizat că nu există indicaţii specifice de tratament în funcţie de tulpină, fie că este vorba de Delta sau o alta, adică, ceea ce s-a administrat până acum, se administrează şi în continuare pacienţilor. Mai departe, nimeni nu ştie care va fi evoluţia Covidului. Ce este sigur, însă, este doar că, deocamdată, cadrele medicale de la malul mării au reînceput internările cu Sars- Cov-2. Referitor la manifestările bolii, dr. Iancu a subliniat că sunt diferite de la un pacient la altul. Unii oameni sunt asimptomatici, alţii prezintă forme uşoare, moderate. În acelaşi timp, există bolnavi cu patologie gravă cu insuficienţă respiratorie gravă sau digestivă, care ajung pe paturile de spital. Tocmai de aceea, se recomandă vaccinarea şi respectarea tuturor recomandărilor de până acum, cum ar fi portul măştii sau igienizarea mâinilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7778 secunde