Semn de sărăcie. Bătrânii împrumută bani pentru lemne, cripte și murături

465
3
Semn de sărăcie. Bătrânii împrumută bani pentru lemne, cripte și murături - semnde-1476370666.jpg

Articole de la același autor

Întreținerea, lemnele de foc, cavourile, medicamentele, murăturile, lucrările dentare, taxele la facultate ale nepoților sunt doar o parte dintre cheltuielile bătrânilor, pentru care împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Din cauza pensiilor mizere, nu toți își pot achita datoriile până la final, motiv pentru care li se fac popriri pe pensii. 


De câteva zile, ghișeele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Constanța sunt luate cu asalt de zeci de bătrânei, care au venit să facă împrumuturi, pentru că altfel nu ar putea ieși fără datorii din iarnă. Chiar și așa, situația lor este grea, pentru că, odată luați banii, mai trebuie și returnați, iar când nu ai de unde, orice sumă poate părea colosală. 


Întreținerea, lemnele de foc, cavourile, medicamentele, mură-turile, lucrările dentare, taxele la facultate ale nepoților sunt doar o parte dintre cheltuielile bătrânilor, pentru care împrumută de la CARP. 


Gabriel Hânsu (75 de ani) spune că a muncit o viață întreagă ca inginer constructor și acum supraviețuiește dintr-o pensie de 1.374 de lei. 


Împrumutul de la Casa de Ajutor a fost singura lui modalitate de a-și achita diferite cheltuieli în casă. Acum, pentru banii luați, trebuie să plătească mai mult de un an, dar măcar este bucuros că plătește mai puțin decât dacă ar fi luat împrumutul de la o bancă. 


Pe holurile CARP, am întâlnit o septuagenară care a apelat la acest gen de împrumut pentru a-și cumpăra lemne. 


"Soțul mi-a murit în urmă cu câțiva ani, fata este bolnavă. Suntem atât de necăjiți, încât nu mai avem după ce bea apă. Casa nu am putut-o repara, deși era necesar acest lucru, medicamentele costă și ele, iar acum a trebuit să iau bani ca să nu îngheț de frig la iarnă. Pentru banii luați, voi returna lunar suma de 200 de lei", a spus femeia, cu lacrimi în ochi. 


Supărată că după ani de zile în câmpul muncii nu a reușit să agonisească nimic, ea ne-a povestit despre sora pe care o aștepta în incinta CARP și care vroia, la rândul ei, să facă un împrumut pentru a-și face o criptă, deoarece are peste 70 de ani, iar copiii sunt plecați din țară și nu o pot ajuta în cazul în care ea sau soțul ar muri. 


Peste 100 de bătrâni au popriri pe pensii 


Deși dobânzile nu sunt atât de mari, vârstnicilor li se par, chiar și așa, exorbitante. De la începutul anului și până în prezent, 5.843 membri au apelat la Casa de Ajutor pentru a putea face credite. 


"Spre exemplu, la o sumă de 2.000 de lei, se percepe o dobândă anuală de 115 lei, iar la 18 rate, suma de 188 lei", a precizat șeful serviciului Contabilitate din cadrul CARP, Mariana Păculea. 


Totuși, nu toți își pot achita datoriile până la final, motiv pentru care li se fac popriri pe pensii. 


"În prezent, avem 124 de popriri, adică oameni care nu vin să mai dea banii înapoi. Dacă în trei luni de zile nu vin să achite cotizația și contribuția, noi facem poprire pe pensie, la Casa de Pensii", a mai spus Mariana Păculea. 


Partea proastă este că, de foarte multe ori, persoanelor de vârsta a treia nu li se oprește din ceea ce primesc de la stat decât 10, 20 de lei, pentru că, între timp, apar ca debitori și la bănci și astfel nu li se poate reține o sumă mai mare. 


Comentează știrea

un constantean
14 octombrie 2016
la subiect

Guvernul corupt al ilustri romanii sa scoata legea de eutanasiere a bosorogilor pe motiv de saracie, traiesc numai si numai cei cu pensii speciale, in test ...la ce dracu sa mai traiasca, ce sa-ti mai dorest cat te tari ca rama de pe o zi pe alta dupa 35 de ani contributivi. Macar guvernul corupt sa fie decent si sa dea legea eutanasierii pt saracime.

Fals,domnule "un constantean"
14 octombrie 2016
Cânti fals.Esti pe langa subiect

Saracia e buna,domnule.Guvernul/primarul care nu are saraci sa-si doreasca.Guvernul/primarul care are saraci,sa-i inmulteasca ! Saracia sa traiasca ! Imi amintesc, cu mandrie patriotica si revolutionara,cum plangea Mazare pe umerii saracilor la clubul pensionarilor.Aducea si televiziunea ca sa-i dea lacrimile pe post.Cate lacrimi a varsat omul asta.Imi amintesc cum plangea el in cluburi si apoi se urca suparat in jipan ca sa mai boceasca si la vila lui inchiriata pe malul lacului Siutghiol.Ce vremuri,domnule,ce vremuri ! Ati vazut ? Un primar sarac la sarac trage.Ca d'aia alegem noi primari saraci cu duhul.Numai omul din popor,numai un revolutionar,asa ca el, intelege ce este in sufletul unui sarac.Nici nu a plecat bine Mazare,ca Fagadau a si dat o fuga in clubul pensionarilor.Este adevarat,Fagadau nu a plans pe umerii saracilor dar i-a pupat parinteste pe frunte.Saracul nostru,stapanul nostru ! Primarul care are saraci,sa-i inmulteasca ! Saracia sa traiasca ! Domnu' de la PSD sa-i ocroteasca !

Răspuns la: la subiect
Adăugat de : un constantean, 14 octombrie 2016
Guvernul corupt al ilustri romanii sa scoata legea de eutanasiere a bosorogilor pe motiv de saracie, traiesc numai si numai cei cu pensii speciale...
Sindbad
14 octombrie 2016
Greu...

Prin votul constant dat PSD-ului, partid de fripturisti, hoti si guristi, varstnicii si-au indepartat nepotii de acest oras, de prosperitate. Au fost prostiti cu mite, pomeni, etc, si platim acum, toti, ptr disparitia spatiilor verzi, lipsa locurilor munca, un oras inapoiat, dupa modelul Vasluiului si Teleormanului pesedizate. Asta a fost tactica. Cu cat ai mai multa prostime si pomanagii, cu atat mai usor ii manipulezi. Nici PNL C-ta, nu a stat degeaba, fiind bot in bot, cu ei. Acelasi grup infractional organizat, sustinut de o gasca nepartinitoare, de neamuri, cumetrii, fini, bine inradacinati in regii, consilii, directii, administratii...Viitorul se anunta sumbru la C-ta. Ce se face ptr, crearea de locuri de munca la C-ta? Targuri de textile si incaltaminte? Concerte cu Fuego si Irina Loghin?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4385 secunde