Se mai reabilitează Edificiul Roman cu Mozaic? "Geamurile sunt vechi, de peste 40 de ani"

1433
Se mai reabilitează Edificiul Roman cu Mozaic?

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) are nevoie de reabilitare urgentă, asta este clar. Cu toate acestea, lucrările tot sunt amânate, iar în tot acest timp, atât clădirea se degradează de la o zi la alta, la fel cum se întâmplă și cu superbul Edificiu Roman cu Mozaic, aflat în imediata sa vecinătate. 


Despre toate aceste probleme cu care se confruntă instituția de cultură, am discutat cu directorul MINAC, cercetătorul științific Sorin Marcel Colesniuc. El ne-a mărturisit că muzeul are un proiect de reabilitare, a existat o licitație, a fost câștigată de un consorțiu de firme, dar au apărut câteva probleme și licitația va fi reluată luna viitoare. 


"Este foarte important să reabilităm această clădire, aflată, de altfel, pe lista monumentelor istorice, și care a devenit muzeu în anul 1977. Din păcate, din acel moment, nu a mai existat nici o reparație capitală. Tocmai de aceea, acest proiect cu finanțare europeană, care se ridică la aproximativ cinci milioane de euro, este extrem de important pentru noi. Acești bani sunt absolut bineveniți pentru reabilitarea clădirii", a declarat pentru "Cuget Liber", managerul.
 
Între timp, vizitatorii pot admira piesele din clădire, aici nefiind niciun risc ca ceva să se dărâme peste ei. Problemele sunt afară, unde, atunci când bate vântul foarte tare, mai zboară țiglele de pe acoperiș, dar spațiul este delimitat, îngrădit și există chiar un avertisment scris pentru ca cei care se află în zonă să fie mai atenți. Din păcate, muzeul nu poate face investiții, pentru că, dacă ar face acest lucru și ar cheltui bani, s-ar considera finanțare și se pierde proiectul. 


Și Edificiul Roman cu Mozaic se află în aceeași situație. În primăvară, a fost o licitație, dar la care nu s-a prezentat nimeni și urmează ca reprezentanții CJC să organizeze o nouă licitație. "Poate de această dată se vor prezenta firme interesate să-l reabiliteze, pentru că aici geamurile sunt vechi, de peste 40 de ani, fisurate, ramele metalice ruginite, iar acoperișul deteriorat", și-a manifestat îngrijorarea directorul. 


Patrimoniul va fi mutat


Dacă mult așteptatele lucrări vor fi începute, apare grija patrimoniului, foarte mare de atlfel. Totuși, ne asigură directorul, toate obiectele vor fi în siguranță. "Noi avem două soluții: putem muta tot patrimoniul în subsolul muzeului, pentru că este unul foarte generos, în condițiile în care fundația se află la circa 17 metri adâncime, deci putem muta toate obiectele de patrimoniu acolo. Cea de-a doua variantă este să-l mutăm în altă locație. Oricum, în momentul în care proiectul va fi câștigat și vor începe lucrările, vom rezolva, cumva, această problemă. Reabilitarea va dura 2-3 ani, dar, între timp, putem organiza expoziții temporare. Spre exemplu, la Histria avem un spațiu foarte generos, la Adamclisi, altul,  sau poate găsim în Constanța un spațiu în care să organizăm astfel de evenimente", a completat Colesniuc. 


El a precizat că, la ora actuală, patrimoniul MINAC este format din aproximativ 400.000 de piese. În plus, acestora li se pot adăuga altele noi, provenite din cercetările preventive curente. De exemplu, în ultima perioadă au fost descoperite diferite obiecte de ceramică, vase de sticlă, statui. "Noi descoperim, zilnic, tot felul de obiecte, iar majoritatea datează din perioada romană. Trebuie chiar să precizez că, în prezent, suntem unul dintre cele mai mari muzee din țară, din punctul de vedere al bunurilor culturale. Totuși, piesele cele mai valoroase sunt cele descoperite în tezaurul scos la suprafață în anul 1962, alcătuit din 24 de obiecte, dintre care fac parte și Glykon-ul, Fortuna cu Pontos, protectorii cetății Tomis. Alte piese de mare valoare înfățișează diverse reprezentări de zeități, cum ar fi Cavalerul Trac", a adăugat el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Noiembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : Cuvinte despre Dobrogea mea
Pagina a fost generata in 0.7652 secunde