Se mai lucrează la restaurarea Cazinoului? „Dezastrul este mai mare decât se anticipa!”

2060
Se mai lucrează la restaurarea Cazinoului? „Dezastrul este mai mare decât se anticipa!” - sus-1626888582.jpg
Este a doua vară pe care Cazinoul Constanţa o petrece înconjurat de schele şi în care companie îi ţin inginerii şi restauratorii, până când va putea primi din nou oaspeţi. Chiar şi în plin şantier, clădirea impunătoare de pe faleză este fotografiată de turiştii care vor un suvenir de la mare, dar şi de către constănţenii care par mai nerăbdători ca niciodată să o vadă finalizată. Lucrările sunt în toi şi sunt preconizate a se încheia la anul pe vremea aceasta.

Fascinanta poveste a Cazinoului Constanţa merge mai departe. Clădirea monument se află în plin proces de reabilitare. O mare parte a exteriorului a fost deja restaurată, iar, în prezent, se lucrează în interior, atât la refacerea structurii, cât şi a ornamentelor. Lucrările de restaurare a Cazinoului sunt finanţate de Compania Naţională de Investiţii. Valoarea totală se ridică la 56,6 milioane de lei. La această oră, lucrările sunt realizate în proporţie de aproximativ 50%. Însă, este posibil ca sumele necesare finalizării lucrărilor să depăşească bugetul estimat iniţial.

„Eu ţin legătura cu constructorul. Se lucrează normal, nu se sistează nimic. Bineînţeles, vor fi unele lucrări suplimentare pentru că expertiza făcută înainte de începerea lucrărilor a vizat câteva puncte, pentru a evalua starea clădirii, iar, când s-a decopertat tencuiala şi în interior şi în exterior, s-a văzut clar că este mult mai mult de lucru”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, arhitectul Radu Cornescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților Dobrogea, cel care a supravegheat reabilitarea Cazinoului încă din etapa de elaborare a proiectelor.

Potrivit acestuia, sunt unele probleme de structură care nu au putut fi observate cu prilejul expertizei. „Acum, când s-a decopertat totul, s-a văzut că este dezastrul mai mare decât se anticipa. Şi atunci este normal să fie nişte lucrări în plus. Mai departe, depinde de Ministerul Dezvoltării ce se întâmplă. Dacă vor fi alocaţi bani pentru lucrările suplimentare se poate ajunge la termenul de finalizare stabilit la început, dacă nu, se poate lungi cu ceva timp. Dar asta depinde de banii care vor fi daţi pentru a restaura Cazinoul aşa cum trebuie, pentru că nu poate fi lăsat aşa”, a mai spus specialistul.

Redat circuitului public

Proiectul de reabilitare vizează consolidarea în vederea punerii în siguranţă a clădirii, refacerea instalaţiilor, modernizarea celor existente şi realizarea de noi instalaţii conform normativelor în vigoare, reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor, refacerea balustradei metalice conform soluţiei originare şi a parapetului Art Nouveau, sistematizarea verticală şi sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială şi cu sisteme de degivrare, sistemele de sonorizare exterioară şi interioară, precum şi iluminatul arhitectural interior şi exterior.

După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii, etc., astfel încât să fie pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din ţara noastră.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5505 secunde