Se impune o schimbare la universități? "Locurile sunt repartizate într-o manieră istorică"

1450
Se impune o schimbare la universități?

Articole de la același autor

Încet-încet, ne apropiem de admiterea la facultate din acest an. La acest moment, universitățile constănțene au ofertele stabilite și știu exact cu ce își vor îmbia viitorii studenți. Din păcate, din experiența anilor anteriori, acestea nu vor reuși să își acopere locurile în totalitate. 


Spre exemplu, la Universitatea Maritimă Constanța (UMC), rectorul, prof.univ. dr. Cornel Panait a precizat că numărul de locuri la instituția pe care o conduce, va rămâne identic, pentru că reducându-le, ar însemna să își diminueze capacitatea de a înmatricula. "Cu toate acestea, noi suntem aproape convinși că nu vom avea un procent mai bun de 60% de ocupare a numărului de locuri, iar aceasta este chiar o previziune optimistă, pentru că, în momentul de față, numărul de tineri care promovează examenul de Bacalaureat este ușor sub numărul locurilor bugetate de guvernul României. Tocmai de aceea, eu cred că această repartizare a numărului de locuri într-o manieră care este istorică, trebuie să înceteze. Ministerul Educației trebuie să înțeleagă faptul că viața s-a schimbat, că prioritățile pe care omenirea și România le are sunt altele și nu cred că este bine să continuăm să alocăm foarte multe locuri la universități unde se studiază, în continuare, limba greacă veche, limba latină veche etc și la care, cu dificultate, se găsesc candidați, dar care au această armă a numărului de locuri bugetate", a declarat pentru "Cuget Liber", rectorul. 


Așadar, admiterea 2019 se va desfășura, în principiu, pe aceleași coordonate ca cea de anul trecut sau cea din 2017. UMC are o capacitate de școlarizare aprobată de ARACIS și certificată de Ministerul Educației Naționale, de 1.250 de locuri. Din acest total, 10% sunt locuri bugetate. Ca și până acum, domeniul de interes major este tot cel maritim, cu cele trei specializări, care sunt Electrotehnică, Electromecanică și Navigație. La ele se adaugă partea de Electronică și Telecomunicații, care permite ca absolvenții din această specializare, în baza unor studii suplimentare, să obțină brevet și carnet de marinar, iar la cele patru specializări enunțate anterior, se adaugă Inginerie Economică în Transporturi și Ingineria Mediului. 


Probleme cu studenții greci


Desigur, universitatea luptă pentru a-și mări numărul de studenți străini și se află în discuții cu mai multe țări. Din păcate, și la acest capitol există probleme, întrucât, o parte dintre studenții străini din Grecia, spre exemplu, sunt obligați să plece, pentru că, în conformitate cu reglementările și legislația în vigoare, ei nu pot efectua stagiul de practică și nu pot obține carnet de marinar de la Autoritatea Navală Română. Ca urmare, tinerii trebuie să se ducă în țara natală pentru a-și obține carnetul, dar trebuie să aibă studiile recunoscute acolo, ori aici este o altă mare problemă. De ce? Pentru că Grecia nu are universități de marină, iar standardul pe care îl are Grecia în domeniul maritim este "mai jos ca în România și nu recunoaște universități din țara noastră".


Examen pe bază de probe scrise la locurile bugetate


În ceea ce privește domeniul maritim, în afara specializărilor existente, UMC a dezvoltat o serie întreagă de masterate, care desăvârșesc pregătirea științifică și pregătirea tehnică a studenților. În prezent, în cadrul instituției pot fi urmare 20 de masterate. "În fiecare an, noi ne propunem să fim în acord cu piața și la momentul în care piața cere un anumit tip de masterat, noi în activăm pe cel care este solicitat. Până acum, cele mai solicitate au fost masteratele profesionale, dar am dezvoltat și un masterat de offshore, una din provocările mondiale ale perioadei actuale, care are urcușuri și coborâșuri și vom avea un nou masterat din toamnă, axat pe securitate cibernetică. Acesta se va adresa numai absolvenților de universitate tehnică și inclusiv celor care au absolvit alte tipuri de universități și lucrează, spre exemplu, în administrație, pentru că, administrația, băncile sunt principalele ținte pe care, astăzi, această securitate cibernetică ar trebui să le aibă și pentru că influența lor este majoră", a completat Panait.


Pentru cei care vor să devină studenți din toamnă la Universitatea Maritimă, aceștia vor susține examen de admitere pentru locurile bugetate. Pentru cei care nu sunt interesați să prindă un loc la forma de învățământ fără taxă, aceștia pot opta pentru concursul de dosare. Pentru că orice universitate trebuie să asigure studenților condiții cât mai bune de studiu, UMC are, la acest moment,  un proiect ambițios, care se referă la o nouă construcție, la Baza Nautică, în incinta căreia să aibă laboratoare și săli de curs noi. În plus, se dorește reabilitarea sălii de sport de pe bulevardul Aurel Vlaicu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7668 secunde