Se asfaltează drumurile în cartierul „Universitate”? „În sfârşit, intrăm în rândul lumii!”

853

Articole de la același autor

În zona de nord a municipiului Constanţa, pe bulevardul Aurel Vlaicu, între campusul Universităţii „Ovidius” şi intersecţia cu bulevardul Tomis, s-a născut, de câţiva ani, un adevărat cartier cu vile şi chiar blocuri. Zona s-a dezvoltat cu viteză mare, pe alocuri haotic, dar infrastructura a rămas în urmă. Străzile sunt delimitate doar de gardurile proprietarilor de terenuri şi vile, utilităţi sunt doar în unele porţiuni şi nu există iluminat public.





După ani de zile în care s-a construit mai mult după ureche şi după bunul plac al celor care au prins un teren acolo, zona Campus a ajuns, în sfârşit, în atenţia autorităţilor locale. Primăria Constanţa pregăteşte investiţii importante în infrastructura cartierului „Universităţii”. În mai multe etape, în perioada următoare, vor fi amenajate străzi şi trotuare, pentru a facilita accesul în zonă.



Consilierii locali au aprobat, în şedinţa ordinară de la finele lunii august, documentaţia tehnico-economică, în faza de studiu de fezabilitate, pentru proiectul „Lucrări aferente tramei stradale din municipiul Constanţa – cartier Universitate, etapa întâi”.

„Având în vedere exploatarea actuală a drumurilor existente în condiţii total necorespunzătoare, se impune necesitatea şi oportunitatea adoptării unor soluţii tehnice optime, realizarea sistemului rutier cu aplicarea de îmbrăcăminte asfaltică şi amenajarea de acostamente, după caz, realizarea de reglementări ale circulaţiei rutiere, cu indicatoare rutiere”, se arată în referatul de aprobare al hotărârii de Consiliu Local.



Sunt incluse în această primă etapă străzile Cuarţului, Opalului, Safirului, Agatului, Ametistului, Perlei, Topazului şi Smaraldului. Durata de execuţie a lucrărilor este de 90 de zile de la data începerii lucrărilor pe fiecare stradă, iar acestea se vor desfăşura simultan. Valoarea totală a investiţiei este de 2,25 milioane lei.



Vestea că vor fi asfaltate şi străzile unde locuiesc de ani de zile a adus un licăr de speranţă în rândul constănţenilor din cartier. Oamenii se tem însă ca planurile să nu rămână doar pe hârtie sau să fie întârziate cu anii, aşa cum au mai păţit în trecut. „De când aşteptăm să ne bage cineva în seamă. Şi noi locuim tot în Constanţa, şi noi plătim taxe, deci merităm să trăim civilizat, cu asfalt pe drum şi cu lumină pe stradă. În sfârşit, intrăm şi noi în rândul lumii”, ne-a declarat Raluca Sava, o locuitoare a zonei.



Vor încă o trecere de pietoni!

Pe de altă parte, locuitorii noului cartier se plâng de faptul că nu au treceri de pietoni pentru a traversa regulamentar bulevardul Aurel Vlaicu. „Este o singură trecere de pietoni, la sensul giratoriu, în apropiere de staţia de autobuz 100C sau 5-40C. Dar dacă vii cu autobuzul la Cireşica sau dacă mergi în complex la piaţă, cu copilul la grădiniţă sau la şcoală, trebuie să mergi pe jos foarte mult pentru a putea traversa. Mai este o trecere de pietoni la intersecţia mare, de la vapor. Este foarte mult de mers pe jos şi, tocmai din această cauză, unii riscă şi trec neregulamentar, în fugă, punându-se în pericol”, ne-a explicat Mioara R., o constănţeancă din zonă.



Oamenii spun că, la un moment dat, s-a discutat cu autorităţile chiar construirea unei pasarele, pe deasupra bulevardului, care să le permită să treacă în siguranţă, fără să fie nevoie să ia la picior toată strada. „Am făcut numeroase solicitări, dar mereu ni s-a răspuns că se caută soluţii. Un singur sens giratoriu şi o singură trecere de pietoni de la un capăt la altul al bulevardului, de la universitate până la intersecţia cu bulevardul Tomis, este inuman! Nu le pasă de cei care locuiesc aici!”, ne-a mai spus constănţeanca.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6249 secunde