Scoateți vechiturile din curți! Primăvara vine cu un nou program Rabla

2743
Scoateți vechiturile din curți! Primăvara vine cu un nou program Rabla - fotofondrabla-1579035183.jpg

Articole de la același autor

Dacă încă mai țineți mașina cea veche prin curte și nu vă îndurați să scăpați de ea, gândiți-vă că, cu ajutorul ei, v-ați putea cumpăra, una nou nouță, care să lucească și care să pornească la prima cheie fără să vă rugați de ea. Peste mai puțin de două luni va fi demarat un nou program Rabla, iar statul o va lua pe "bătrânica" pe patru roți și, în schimbul ei, vă va da bani pentru una nouă.


În primăvară va fi reluat programul Rabla, de încurajare a reînnoirii parcului auto al României. Ministrul Mediului, Costel Alexe a anunțat, la începutul acestei săptămâni că vor fi puse la bătaie 60.000 de vouchere pentru Rabla clasic, iar pentru Rabla Plus va fi crescut numărul tichetelor ce vor putea fi acordate.


"Ne propunem ca pentru 2020 să creștem numărul de vouchere pe care le acordăm. Am avut discuții inclusiv cu premierul României și cu cei din industria auto și pentru 2020 ne propunem un număr de minimum 60.000 de vouchere pentru Rabla Clasic. Acesta va începe în luna martie. A rămas să stabilim cu colegii din minister și cu cei din Administrația Fondului pentru Mediu, săptămâna viitoare, care va fi bugetul și care vor fi etapele în care va fi demarat. Vreau ca atunci când informăm cetățenii, care sunt beneficiarii acestui program, să ne ținem de termene, pentru că au fost programe derulate de Ministerul Mediului care efectiv au avut termene decalate și de aici pleacă neîncrederea populației în actul guvernamental", a precizat ministrul Mediului.


Potrivit acestuia, până în prezent, cu ajutorul programului Rabla, peste 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz și, în schimbul lor, au fost achiziționate aproximativ 550.000 de autovehicule noi. Persoanele care predau o rablă primesc un voucher clasic de 6.500 de lei. Tichetul poate fi cumulat, în funcție de motorizare, cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 de lei pentru mașinile hibrid.


Peste 10.000 de euro de la stat, pentru mașinile electrice
În ce privește mașinile electrice, bonusul acordat de stat este semnificativ mai mare. "Pentru Rabla Plus ne propunem să păstrăm cel puțin același buget și vrem o creștere cu 10 – 20% a numărului de vouchere pe care să-l acordăm. În prezent, voucherul este de 10.000 de euro. Ar trebui să dăm un semnal și ne propunem ca, de la an la an, să creștem bugetul și pentru voucherele privind mașinile electrice și mai ales să dezvoltăm numărul de stații de încărcare. Acesta este viitorul. România trebuie să facă eforturi pentru a ajunge statele europene. Nu știu dacă suntem neapărat la coadă. Ministerul Mediului din România este cel care alocă cred că una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare, finanțare privind voucherul pentru mașini electrice, de 10.000 de euro", a mai spus Costel Alexe.


La casare, fără ITP
Ministrul Mediului are planuri mari și în ce privește transportul public. Pe lângă dezvoltarea rețelei de stații de încărcare, acesta are în vedere și introducerea în transportul în comun a mijloacelor cât mai puțin poluante. "Ne dorim foarte mult să achiziționăm prin Administrația Fondului pentru Mediu 130 de troleibuze și 100 de autobuze electrice-hibrid. Nu facem altceva decât să încurajăm mijloacele de transport în comun electrice, nepoluante, astfel încât traficul în București și în marile orașe să fie cel apreciat", a completat ministrul Costel Alexe.


Așa că, dacă aveți o rablă prin curte, trebuie să știți că, începând din 2019, s-a renunțat la prevederea prin care autoturismul casat trebuie să aibă inspecția tehnică periodică valabilă. De asemenea, posesorul autovehiculului uzat trebuie să prezinte, pe lângă actele mașinii, certificat de atestare fiscală emis de administrația locală de care aparține. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3552 secunde