Scandal pe plajă. Lucrările de înnisipare din Mamaia, ţinute pe loc de patronii de beach-baruri

4188

Articole de la același autor

Lucrările de înnisipare riscă să fie întârziate din cauza mai multor patroni de beach-baruri de pe plaje, care nu vor să le desfiinţeze temporar, pentru a putea fi nivelat nisipul proaspăt adus din larg. Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral face apel la bunăvoinţa acestora, cerându-le să îşi dezafecteze temporar construcţiile, pentru a putea continua reabilitarea plajelor.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral i-au invitat în aceste zile pe teren pe cei 130 de operatori de plajă care au contracte de închiriere pe sectoarele din Năvodari şi Mamaia, pentru a le prezenta riscurile la care vor fi supuse construcţiile temporare de pe plajă, în timpul lucrărilor de înnisipare. Cei de la ABADL au solicitat prin notificările trimise, în luna august şi noiembrie, operatorilor de plajă care deţin construcţii temporare de tipul beach-barurilor sau anexe tehnice şi de depozitare aflate pe plajă în zona în care acum se execută înnisiparea în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, să îndepărteze construcţiile pe timpul sezonului rece 2020 – 2021, dar unii dintre aceştia au refuzat pe motivul deţinerii unei autorizaţii de construcţie emise de Primăria Constanţa. Solicitările repetate ale ABADL vin în urma faptului că orice zi de întârziere a proiectului de înnisipare ar putea genera costuri substanţiale şi suplimentarea pentru finalizarea lucrărilor, pentru statul român.





„Construcțiile temporare de pe plajă sunt prevăzute în PUZ și au autorizație de construcție emisă de administrația locală, astfel că apelăm la bunăvoința operatorilor de plajă ca acestea să fie ridicate în timp util, până la finalizarea lucrărilor de înnisipare. În același timp, reprezentanții autorităţii locale le-au dat asigurări operatorilor de plajă că vor primi sprijinul lor şi că activitatea lor în anul 2021 se vă desfășura în condiții normale și potrivit dispozițiilor locale. Mulți dintre operatorii de plajă deja au început dezafectarea construcțiilor temporare, iar, în urma întrunirilor, avem încrederea că aceștia au înțeles care este impactul acestui proiect cu finanțare europeană de aproape un miliard de euro asupra vieții economice, sociale și turistice și ne bazăm pe colaborarea lor în acest sens. Precizăm că proiectul nu este unul de amenajare peisagistică a plajelor constănțene, ci este un proiect care are ca scop diminuarea efectelor eroziunii costiere și trebuie să avem în vedere că anual se pierd, în medie, 2 metri din lățimea plajelor, iar în prezent sunt sectoare de plajă care nu mai au deloc nisip”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Bogdan Bola.


Întârzieri costisitoare




Potrivit acestuia, construcțiile temporare respective ar putea fi afectate de lucrările aflate în desfășurare pentru că acestea presupun pomparea pe plajă a unui amestec de apă și nisip sub presiune și dispersarea sedimentelor cu ajutorul utilajelor terasiere grele. Mai mult decât atât, pe lângă pericolul reprezentat de execuția lucrărilor, ridicarea nivelului plajei va genera la final o diferență de nivel, care în funcție de zonă poate depăși un metru, între podeaua construcției temporare, de exemplu beach - bar și nivelul plajei noi.




„Orice întârziere a proiectului poate duce la o amânare a debutului sezonului estival 2021, ce poate afecta atât turiștii, cât și activitatea instituției noastre și a operatorilor de plajă”, a mai precizat Bogdan Bola.


Reamintim că, în luna noiembrie a anului curent, au fost demarate lucrările cuprinse în cadrul proiectului „Protecția și Reabilitarea părții Sudice a litoralului Românesc al Mării Negre în zona Mamaia”, parte a proiectului major “Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)” și care reprezintă o continuare a proiectului implementat cu succes la sfârșitul anului 2015, în Faza I.


Lucrările la tronsonul Mamaia au început în toamna acestui an și se estimează că se vor finaliza în luna aprilie 2021. Acestea implică lucrări de înnisipare a plajelor pe o lungime de 6.950 de metri, cuprinsă între hotel Sulina și plaja Năvodari - reper Arena Regia, și extinderea unei construcții hidrotehnice existente. Profilul plajei emerse înnisipate va fi de cel puțin 100 metri lățime, la cota de cel puțin +2 m, pe o perioadă de timp de 50 de ani.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.483 secunde