Scandal la Rezidențiat! În timp de pandemie, mii de tineri de la Medicină rămân în afara sistemului

2779
1
Scandal la Rezidențiat! În timp de pandemie, mii de tineri de la Medicină rămân în afara sistemului - fond-1606331665.jpg

Articole de la același autor

Examenul de Rezidenţiat s-a încheiat, iar acum a început repartiţia candidaţilor admişi, a celor care au reuşit să întrunească punctajul necesar pentru a prinde un post la spitalele din ţară. La Constanţa, repartiţia a început zilele trecute şi va fi finalizată la data de 27 noiembrie. Astfel, toţi candidaţii care au obţinut minim 60% din punctajul maxim realizat pe fiecare domeniu, vor avea posibilitatea de a-şi alege locurile/posturile în specialitate, precum şi centrele de pregătire.

Pe plan local, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa este responsabilă de primirea dosarelor de înscrieri şi de organizarea comisiei locale de rezidenţiat. Menţionăm că anul acesta, la examenul de rezidenţiat au fost înscrişi, în Centrul Universitar Constanţa, 490 de candidaţi: 270 la specialitatea Medicină generală, 116 la Medicină dentară şi 104 la Farmacie. Am încercat să aflăm care este situaţia cu aceşti tineri, câţi au fost declaraţi admişi, dar ni s-a comunicat că se lucrează încă la aceste situaţii, iar informaţiile nu pot fi făcute publice mai devreme de ziua de vineri. În timp ce personalul DSPJ se „luptă” cu cele 200 de documente ale viitorilor medici, o parte dintre tinerii, care au participat la Rezidențiat, au răbufnit, afirmând că nu sunt absolut deloc mulţumiţi de rezultatele obţinute la examen, motiv pentru care s-au alăturat altori colegi din ţară, care au întocmit o petiţie. Între timp, ei şi-au putut vedea notele pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi ştiu exact dacă au reuşit să intre unde voiau sau au prins postul mult dorit.

Irina D. spune că a picat Rezidenţiatul la limită. „M-am aflat la distanţă mică de ultimii admişi. Ar trebui ca ministerul să coboare pragul de promovabilitate şi să suplimenteze locurile la specialităţi. Acesta este motivul pentru care am zis DA la petiţia online, care a fost semnată de 776 de absolvenţi, care au susţinut examenul de Rezidenţiat, dar care nu au luat punctajul necesar pentru a fi repartizaţi într-un spital. În acest context, petiţia «Ar trebui să fie o medie mai scăzută» este de luat în considerare”, a precizat tânăra.

Ca ea sunt mulţi alţii, care ar fi vrut ca în scurt timp să se specializeze ca medici, dentişti sau farmacişti. Din păcate, pentru toţi aceştia, dacă ministerul nu va modifica din criteriile de admitere de anul acesta, ei vor fi nevoiţi să mai stea un an în afara sistemului. Şi toate astea în condiţiile în care nu au reuşit să obţină minim 559 de puncte. Problema este că proaspeţii absolvenţi de facultate vor sta un an acasă, având la dispoziție doar varianta de a susţine anul viitor, din nou, examenul. Ori, dacă este posibil, ei pot lua calea străinătăţii, în ţări precum Germania sau Austria, unde, de exemplu, nu există examen de Rezidenţiat.

O altă tânără ne-a mărturisit că a picat examenul cu trei puncte, adică în loc de 559 a obţinut doar 556, iar acum nu mai poate profesa ca medic de familie, aşa cum îşi doreşte. Precizăm că punctajul minim pe care trebuie să îl ia absolvenţii de medicină trebuie să fie de 60% din nota maximă obţinută. În petiţia amintită, ei cer să se revină la procentul de 50%, aşa cum era în urmă cu zece ani. Reamintim că luna aceasta au susţinut examenul circa 12.000 de absolvenţi, care au concurat pe un număr de peste 9.100 de locuri.



Comentează știrea

Studentie
27 noiembrie 2022
in loc de alfabetizare

Da, sa se admita la rezidentiat si cu 100 puncte; sau plecati in alte tari, sa vedeti ce bine este: dai examen de limba sa zicem olandeza, apoi examen de doctor olandez, apoi proba cu pacient care vorbeste numai olandeza si in final aprecierea patronului de clinica care este doctor; daca nu te descurci bine, pleci singur ! Cel mai usor este la noi sa intri la facultate si sa o termini; s-au dus vremurile cand se dadea examen serios de admitere, iar studentia insemna multa invatatura la orice facultate! Unde sunt medicinistii care luau jumatate din bursele de excelenta sau de merit (din fondul total de burse, cati meritau), iar azi unii sunt inca in activitate!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6522 secunde