Sărbători la cumpărături! De unde ne luăm carnea, cârnații și cozonacii

748
1
Sărbători la cumpărături! De unde ne luăm carnea, cârnații și cozonacii - fotofondcumpar-1513865165.jpg

Articole recomandate

Cârnați, tobă, șuncă, friptură, cozonaci, cadouri, toate trebuie rezolvate până de Crăciun. Gospodinele sunt în priză și nu mai prididesc cu cumpărăturile și cu preparatele.

Totul trebuie să fie perfect pentru masa de sărbători.

Prin piețe este vânzoleală, iar magazinele și supermarketurile sunt aglomerate de dimineață până seara. Se cumpără de toate: carne, globuri, făină, foi de prăjituri, fructe, jucării. Constănțenii au prins gustul cumpărăturilor dintr-un singur loc și preferă să scape dintr-o tură la hipermarket de toate ce le-au trecut pe listă. Iar marile centre comerciale se întrec în oferte la carne și jucării, tocmai pentru a-i tenta. În piețe, la particulari, deocamdată bate vântul.

"Înainte, toată lumea venea și lua carne din piață. Aduceam 20 de porci pe zi și îi dădeam imediat. Acum nu mai este așa. Supermarketurile vin cu prețuri mult mai mici, la pulpă de porc sau la ceafă, de exemplu, pentru a-i atrage pe oameni, dar le umflă la alte produse. Iar noi rămânem cu marfa în galantare", ni s-a plâns un comerciant din piața Brick.

Cozonaci de-a gata

Prețurile sunt într-adevăr, destul de ridicate, un kilogram de carne de lucru, pentru sarmale, ajungând la 16,17 lei, iar mușchiul ori ceafa, la 21 de lei kilogramul. Șoriciul este 50 de lei kilogramul, iar carnea de vită, tocată, este între 17 și 22 de lei kilogramul, în funcție de calitate.

În tot acest timp, în supermarketuri, carnea este cu cel puțin 10 - 20 de procente mai ieftină. Sunt oferte și la cârnați și la organe de porc, pentru cei care vor să facă tobă și lebăr, și se găsesc și mațe.

"Eu prefer să iau de la țărani, din piață. Sunt porci crescuți în ogradă, în ferme mici. Iar carnea are alt gust", ne spune Ioana Popa, o gospodină, cu șacoșele pline.

Și la cozonaci e bătaie, dar aici lupta e câștigată de laboratoarele de cofetărie și patiserie. Se primesc comenzi într-una și cofetăresele de-abia fac față. Un cozonac cu de toate ajunge chiar și la 25 - 30 de lei, dar vă scutește de o zi întreagă de muncă.

"De doi ani cumpăr cozonacii de la patiseria din cartier. Sunt foarte buni. Obișnuiam să îi fac eu, acasă, după modelul vechi, dar ba ieșeau prea dulci, ba nu erau pufoși, ba prea grași. Acum fac comandă, din timp, și am scăpat de muncă. Dai un ban, dar știi că face!", ne-a mărturisit Corina Florea, o altă constănțeancă.

Cadouri personalizate

Și cadourile sunt o bătaie de cap mare, așa că nu strică dacă găsiți un loc de unde să le luați pe toate. Un atelier de fotografii vă scapă de multe griji. Puteți face globuri personalizate, cu pozele preferate, tricouri și cravate cu mesaje hazlii, căni cu o fotografie reușită sau o ramă deosebită. Așa reușiți să luați o mică surpriză pentru toți, din același loc, și, dacă aveți inspirație, sigur darurile de la voi vor fi vedetele Crăciunului. 

Comentează știrea

Pi si pidi
22 decembrie 2017
Numai cel facut acasa

Stiu de unde le cumpar,mai putin cozonacul ..peste tot,tot plin de E uri este !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4435 secunde