Șantierele din Constanța, luate "la puricat" de inspectorii de muncă

204
Șantierele din Constanța, luate

Articole de la același autor

Două zile, atât le-au trebuit inspectorilor de muncă din cadrul Inspectoratului de Muncă din Constanța să găsească aproape 40 de persoane muncind la negru.

Verificările s-au derulat la finele lunii aprilie, în cadrul unei campanii naționale de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată la agenții economici care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

Din cei 25 de agenți economici controlați, 11 au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare de 193.000 de lei, iar pentru doi angajatori, la care au fost depistate 18 persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Pe parcursul celor două zile de verificări, au fost depistate 37 de persoane fără forme legale de angajare și s-au dispus 47 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor constatate.

"Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce. Persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecție socială, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta, iar fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale", explică directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola.

Din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, obiectivul specific a fost verificarea respectării de către angajatori din domeniul construcțiilor a cerințelor legale pe șantierele temporare și mobile în care se desfășoară activități ce comportă riscuri de cădere de la înălțime. Cu prilejul controalelor, au fost identificate 91 deficiențe, pentru care au fost dispuse 91 măsuri de remediere. În total, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, constând în 17 amenzi în valoare de 62.000 lei și 74 de avertismente. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4683 secunde