Șantierele de construcții o duc bine cu muncitori la negru. De ce nu se mai tem patronii de lege

669
Șantierele de construcții o duc bine cu muncitori la negru. De ce nu se mai tem patronii de lege - fotofondmuncalanegru-1460895534.jpg

Articole de la același autor

În ciuda controalelor dese și a amenzilor destul de consistente, munca la negru pare un fenomen greu de stârpit.


Săptămânal, aproape, în județul Constanța, sunt depistate zeci de persoane care acceptă să lucreze fără contracte de muncă, patronii preferând să riște decât să plătească impozitele către stat.


Recent, Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța a derulat campania națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la agenții economici care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor. "Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce. Practic, persoanele care prestează muncă nedeclarată sunt lipsite de protecție socială, angajatorii care lucrează cu personal nedeclarat sunt lipsiți de posibilitatea legală de a-i responsabiliza pentru eventualele pagube produse de aceștia, iar fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale", declară directorul executiv al ITM Constanța, Eugen Bola. Potrivit acestuia, în cadrul campaniei s-a dorit identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare și luarea măsurilor care se impun pentru respectarea de către angajatorii din domeniul construcțiilor a prevederilor legale referitoare la relațiile de muncă.


Astfel, în numai patru zile, inspectorii de muncă au verificat 52 de agenți economici, șapte din aceștia fiind depistați cu nereguli. "Au fost aplicate 11 amenzi contravenționale în valoare de 270.000 de lei, iar, pentru doi angajatori, la care au fost depistate 13 persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe Lângă Judecătoria Constanța, pentru a stabili dacă aceștia se fac vinovați de încălcarea prevederilor legale. În urma controalelor inopinate, au fost depistate 67 de persoane fără forme legale de angajare și muncă nedeclarată. Au fost dispuse 80 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor constatate", precizează șeful ITM Constanța.


De asemenea, inspectorii de muncă au depistat cazuri în care nu era făcută repartizarea programului de lucru în cazul contractelor de muncă cu timp parțial, nu se respecta programul de lucru pentru cei cu jumătate de normă și nu se ținea o evidență reală a orelor de muncă prestate de salariați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.754 secunde